یادداشت علی طالبلو
1402/6/13
کتاب «ماهیت و کارکردهای تفکّر نقادانه و خلاقانه» تلاشی است برای پیوند بین دو ساحت ذهن: ساحت انتقادی و ساحت تولیدی. ریچارد پل معتقد است که میان جنبه خلاقانه و سنجشگرانه ذهن رابطهای جدایی ناپذیر برقرار است و بدون تفکّر خلاقانه نمیتوان سنجشگرانه اندیشید و بدون تفکّر سنجشگرانه نیز نمیتوان مطلب یا دانشی را تولید کرد. همچنین قواعد سنجشگرانه اندیشی در همه فضاهای زندگی جاری است حتی در هنر که امری ذوقی قلمداد میشود. بیشتر مطالب کتاب حول دو محور است: ۱- شیوههای اندیشیدن خلّاقانه و توضیحاتی راجع به آن. ۲- دستیابی به منطق فهم مطالب توسط ذهن. نویسنده معتقد است که خلاقانه اندیشی یک مسئله رازآلود یا یک موهبت خدادادی نیست بلکه نیازمند محیط رشد دهنده و همّت افراد است و این تلاش است که باعث تولید مسئله میشود نه استعداد. همچنین او بر وجود نظامهای فکری تأکید دارد و معتقد است که برای اینکه ذهنی منظّم و خلاق داشته باشیم باید از الفاظ حرفه ای در محاوراتمان استفاده کنیم و به کلمات و کاربردشان دقّت داشته باشیم. برای یادگیری رشتههای دیگر نیز باید روی مفاهیم و کلمات دقّت کنیم و معانی را در ذهن خودمان با الفاظ خاص خودمان تفسیر و تحلیل کنیم زیرا الفاظ آفریده شده ذهن ما هستند نه برساختهی اجتماع.