یادداشت فاطمه معروفی
19 ساعت پیش
روایتهایی از رواندرمانی؛ جایی که عشق، رنج، جدایی و معنا دست به دست هم میدهند… «دژخیم عشق» یکی از تأثیرگذارترین مجموعه داستانهای رواندرمانی اروین یالومه؛ روانپزشک اگزیستانسیالیست و نویسندهای که همیشه مرز بین درمان و ادبیات رو با لطافت خاصی درمینورده. در این کتاب، یالوم چندین روایت از تجربههای واقعی خود با مراجعانش رو بیان میکنه. هر روایت، مثل یک آینه است: هم رواندرمانگر رو نشون میده، هم بیمار رو، و هم ما رو؛ چون ردِ اضطرابهای اگزیستانسیال، عشقهای ناسالم، وابستگیهای مخرب، هراس از تنهایی و مرگ رو در وجود همهمون میشه پیدا کرد. ⸻ 🔍 دربارهی عنوان کتاب: چرا دژخیم عشق؟ عنوان اصلی کتاب «Love’s Executioner» هست، که دقیقتر ترجمهش میشه: جلاد عشق. یالوم این اسم رو از یکی از داستانهای اصلی کتاب گرفته؛ جایی که میگه نمیخواست نقش کسی رو بازی کنه که عشق بیمارگونهی مراجعهش رو از بین میبره، ولی ناگزیر مجبور بود این کار رو بکنه تا فرد بتونه به زندگی سالمتری برگرده. اینجاست که معنای عمیقتری از عشق و رهایی از وابستگی رو تجربه میکنیم. یالوم میگه: «من عشق رو نمیکُشم؛ اسارت رو میکُشم.» ⸻ 🧠 موضوعات کلیدی در کتاب: • اضطراب مرگ و فانی بودن • عشقهای وسواسی و وابستگی عاطفی • مثلثهای عشقی و خیانت • اختلالات شخصیت و نارسیسیسم • تجربهی تنهایی، رنج و جستجوی معنا • انتقال و انتقال متقابل در رواندرمانی • آسیبهای دوران کودکی و والدین ناکارآمد ⸻ 📌 نقاط قوت کتاب: ✔️ نثر ساده، داستانی و در عین حال عمیق ✔️ تصویر دقیق از جلسات درمانی واقعی ✔️ همدلی صادقانهی یالوم با بیماران، حتی در سختترین لحظات ✔️ ترکیب فلسفه، روانشناسی و روایتگری ✔️ برانگیختن مخاطب برای تفکر دربارهی خودش ⸻ ⚠️ نقاط ضعف احتمالی: ➖ برخی مفاهیم اگزیستانسیال ممکنه برای خوانندهی ناآشنا کمی سنگین باشه ➖ ممکنه بعضیها انتظار راهحلهای روانشناسی کاربردی داشته باشن، ولی کتاب بیشتر تحلیلی و روایتمحوره ➖ در بعضی فصلها تمرکز بیشتر بر تجربهی درمانگر تا مراجعه هست (که البته این برای درک عمق درمان مفیده، اما ممکنه به مذاق همه خوش نیاد) ⸻ 📚 برای چه کسانی مناسبه؟ • دانشجویان و علاقهمندان روانشناسی و مشاوره • کسانی که به دنبال کشف ریشههای عمیقتر دردهای روانی هستند • علاقهمندان به روایتهای واقعی از درمان • درمانگرهایی که دوست دارن نگاه انسانیتر و فلسفیتری به شغلشون داشته باشن ⸻ 💬 جمعبندی: «دژخیم عشق» فقط کتابی دربارهی بیماران نیست؛ دربارهی خود ماست. دربارهی لحظههایی که عشق رو با وابستگی، مراقبت رو با کنترل، معنا رو با فرار اشتباه میگیریم. کتابی که به ما یاد میده رواندرمانی فقط شفا نیست، مواجههست. مواجهه با رنجهای قدیمی، دردهای بینام و گرههایی که سالهاست توی ناخودآگاهمون خوابیدن.