یادداشت bita

1404/5/27

نوشته ای بر مجموعه ۷ جلدی آتش بدون دود

از عشق سخن باید گفت،همیشه از عشق سخن باید گفت.
خواندن این مجموعه برای من حدود یک ماه طول کشید و الان حرف های زیادی برای زدن دارم.
در نوشته ای که بعد از اتمام کتاب اول نوشتم توضیحات اولیه ای راجع به کتاب دادم،پس الان مستقیم به سراغ داستان و ادبیات ان میروم.
 ابتدا داستان در ترکمن صحرا و مشکلات بین قبیله گوکلان و یموت بر سر آب است اما داستان بعد از کتاب سوم دیگر تمرکزش از روی "صحرای ترکمن" به روی "ایران" می‌رود.

در جلد اول داستان سریع تر می‌گذرد و اتفاقات خیلی زیادی رو توی چند صفحه به صورت مختصر اما با ادبیات بسیار زیبا توضیح می‌دهد.
و درواقع کتاب اول روی عشق گالان و سولماز و مشکلات قبایل ترکمن تمرکز دارد
کتاب دوم و سوم روی آلنی و حکیم شدن او و اتفاقاتی که در نبود او در صحرا می‌افتد
و کتاب چهارم تا هفتم به مبارزات سیاسی آلنی مارال و عشق بین آن دو.

من قطعا خیلی جاها با نویسنده و عقاید او موافق نیستم اما با این حال نمیشه از قلم زیبای نادر ابراهیمی و ادبیات اصیل او چشم پوشی کرد. و به نظرم حتی اگر کسی از داستان خوشش نیاید قطعا از قلم نادر ابراهیمی لذت می‌برد.
و به بعضی از قسمت های کتاب هم نقد دارم که بعضی از جملات جنسیت زده یا زن ستیزانه بود اما شاید هم دلیلش این بود که داستان این کتاب در سال 1265 شروع می‌شود و در سال 1339 به پایان می‌رسد.
خود نویسنده در باره این مجموعه گفته: 《اینطور بگویم و خلاص‌تان کنم: نوشتنِ آتش بدون دود، کمرم را شکست. تمامم کرد و خمیرم کرد. خسته و بیمارم کرد.》
و نوشتن این مجموعه‌ برای او حدود 30 سال زمان برده.

و البته قطعا این رمان فکت معتبر تاریخی نیست و اتفاقاتش همه واقعی نیستند و خود نویسنده هم در پایان مجموعه به این موضوع اشاره کرده است.

و بعضی از شخصیت های این مجموعه واقعا بی نظیر هستند مثل سولماز و غرورش و ات میش و شباهتش به گالان که هنگام عاشق شدن کاملا تغییر کرد و آیناز و شجاعت و استقلالش و ملان و حمایتش از آلنی.
و قسمتی دیگری که برای من جالب بود نوعی بود که نویسنده شخصیت ها رو می‌کشت.
در یک جمله می‌کشت بدون هیچ احساسی و تمام.

اتش بدون دود نمی‌شود،جوان بدون گناه

کلیدر هم بخونید