یادداشت سیدحمیدرضا قادری
1402/5/14
به نام خدا ۱ کتاب را ۱۲ مردادماه از شهر کتاب مرکزی تهران خریدم و یکنفس تا بامداد ۱۳ مرداد خواندمش. کتابی نیست که نیاز به درنگ داشته باشد و خوشخوان است. البته که حاشیهنویسی لازم دارد. ۲ برای من که زمان وقوع قصه کتاب - قتل دو کودک توسط دو نوجوان - اول دبیرستان بودم، کتاب مرور بخشی از زندگیام است. حافظه خوبی دارم و طبیعتاً نسبت به سوژه اگاهی نسبی. کتاب برای من، چند نکته معدود اضافه داشت فلذا راضیام نکرد اما ممکن است برای متولدین مثلاً ۱۳۶۶ یا ۱۳۶۵ به بعد که خاطرات محوی از آن واقعه دارند جذابتر باشد. ۳ سپیده و محمدرضا، دو کودک کمسنوسال، ۱۲ دیماه ۱۳۷۵ توسط خواهرشان سمیه و با همدستی شاهرخ، دوستپسر سمیه، به قتل میرسند. شاهرخ و سمیه در زمان قتل کمتر از ۱۵ سال سن دارند. حتی الان هم، این قتل جنجالی و تکاندهنده است چه رسد سالهای بیخبری و معصومانه دهه هفتاد. کتاب روایت صفر تا صد این پرونده است. ۴ یک پرسش اخلاقی که نویسنده کتاب هم با آن مواجه بوده ولی خیلی به آن نپرداخته این است: چقدر مجازیم به این قصهها بپردازیم وقتی هنوز بخشی از سوژهها در قید حیاتند و مشغول زندگی خود؟ چون شاهرخ و سمیه پس از قتل و محاکمه با گذشت ولیدم، سال ۱۳۷۸ از زندان آزاد شدند و اکنون کاملهمرد و زنی هستند چهلساله و جایی مشغول زندگی. پدر و مادرهایشان هم. آیا چاپ کتاب یا انتشار پادکست یا مستندی درباره آن واقعه، برهمزدن زندگی کنونی آنها نیست؟ پرسشی مهم که گمانم پاسخ قاطعی ندارد. مگر آنکه، ساخت و یا نشر این کتابها را بخشی از تدوام مجازات معنوی جرم آنها تلقی کنیم که ذات جرمهایی چون قتل است. خاصیت زیستن روی کره زمین. ۵ کتاب البته که ناقص است. نویسنده نخواسته ابعاد ناگفته پرونده را بیان کند. به هر دلیلی که هر دلیلی باشد باز مانع جامعیت کتاب است. برای مثال، در زمان وقوع قتل، شایعه بود شاهرخ و سمیه تحت تاثیر فیلم سینمایی قاتلین بالفطره، ساخته الیور استون بودند. ردپایی از این، در کتاب نیست. یا نحوه آشنایی دقیقتر شاهرخ و سمیه، روز قتل، نظرات بازپرس، بازجو و..چیزهایی هست البته ولی خیلی مروری و پردهپوشانه ۶ کتاب مروری نسبتاً خوب بر حالوهوای اجتماعی آن دوران و وحشت خانوادهها دارد. تبعات قتل بر مدیران مدارس، فرصتطلبی روزنامهها، نقایص قضایی رسیدگی به پرونده و.. ۷ البته که حدیث نفس نویسنده و طیف ناشر، چشمه، در سراسر کتاب قابل ملاحظه است و زیادی توصیفات احساسی و داستاننویسانه. ۸ خواندنش را برای یکبار توصیه میکنم.
دربارهی این کتاب چه نکتهسنجی و نگاه منصفانهی خوبی داشت یادداشتتان. ممنون
1402/5/15
خوندنش رو برای متولدین قبل ۶۶ که در اینترنت هم کلی گشته و هر چه بوده دربارهشون خونده هم توصیه میکنین؟
1402/5/15
عه سلام از اینجا🌚 بابا الکی بولدش کردن بنظرم اگه pdf خونین بذارین بمونه هروقت تو بینهایت و فیدیپلاس اینا اومد بخونین🫠