یادداشت کتاب‌فام

۲۴۴ صفحه در ۷ ساعت و ۳۰ دقیقه

«شرلی جکسن» نویسنده‌ای با شهرتی زبانزد است و مورد علاقه نویسندگانی مانند «استفن کینگ» و «نیل گیمن»، و نویسنده چندین داستان برجسته در تاریخ داستان‌های ترسناک و داستان‌های روان‌شناختی، و علی‌رغم این‌که بیش از نیم‌قرن از مرگش می‌گذرد، به نظر می‌رسد میراث او همچنان در حال رشد است. در واقع، خوب است که فکر کنیم نویسنده‌ای که ظاهرن با بیماری روانی دست‌وپنجه نرم می‌کرد و خودش زندگی نسبتن جن‌زده‌ای داشت، سرانجام به چنان رسمیتی رسید که شایسته آن بود.

«تسخیر عمارت هیل» به شکلی گسترده به‌عنوان یکی از کلاسیک‌های مطلق ژانر وحشت شناخته می‌شود، و #استفن_کینگ آن را نمونه کاملی از یک داستان با زمینه خانه‌های جن‌زده می‌نامد.

عمارت هیل، به تنهایی ایستاده است اما خالی نیست و هر‌آن‌که/چه که در آن منتظر است، در تاریکی منتظر می‌ماند. اولین چیزی که می‌توان درباره «تسخیر عمارت هیل» گفت این است که متنش چیزی کم از نفیس ندارد. «شرلی جکسن» از زبان همانند یک رهبر ارکستر بهره می‌برد و ماهرانه با تکان دادن چوبش، حالات، تم‌ها و سبک‌های مختلف را برمی‌انگیزد. در واقع، «جکسن» از آن موهبت نادری برخوردار است که می‌تواند به شیوه‌ای عاری از مبالغه، و اصیل، خواننده را با مشاهده‌ای ناگهانی، بیانیه‌ای جسورانه یا چیزی بسیار وحشتناک، مضحک و یا زیبا که تقریبن تکان‌دهنده است، غافلگیر کند.

«جکسن» همچنین این استعداد را دارد که توصیف‌های خود را با شخصیت‌پردازی ترکیب کند. درحالی‌که بیش‌تر کتاب از دیدگاه «النور» اتفاق می‌افتد، ما اغلب کاملن مطمئن نیستیم که نگاه «النور» واقعن چه چیزی را به ما نشان می‌دهد؟ در واقع یک سوال بی‌پایان در سرتاسر کتاب وجود دارد و آن این است که چه مقدار از آنچه اتفاق می‌افتد به‌خاطر خود خانه است؟ یا چه مقدار به خاطر مدیوم خود «النور» و ادراکات اوست، ادراکاتی که به شکلی اریب و کابوس‌وار در داستان پیش می‌روند.
‌
«تسخیر عمارت هیل»، به‌عنوان یک اثر بی‌نقص و ترس‌ناک مورد ستایش قرار گرفته است. این، داستانِ چهار جوینده است که در عمارت هیل جمع می‌شوند: «دکتر مونتاگ» که یک محقق غیبی‌ست که به‌دنبال شواهدی محکم و فریبنده از "آشفتگی"ست، «تئودورا» که دستیار اوست، «النور» که زن جوان، تنها و شکننده‌ای‌ست که با وقایع مربوط به ارواح آشناست و «لوک»، که وارث آینده‌ی عمارت هیل است. در ابتدا، به‌نظر می‌رسد که اقامت آن‌ها صرفن یک رویارویی شبح‌وار با پدیده‌های غیرقابل توضیح باشد اما عمارت هیل در حال جمع‌آوری قدرت‌های خود است و به‌زودی یکی از آن‌ها را برای مال خود کردن انتخاب خواهد کرد.