یادداشت فاطمه معروفی

وقتی کتابو باز کردم، حس کردم دارم با یه آدم فضایی حرف می‌زنم! چون یووال نوح هراری اینقدر ریزبین و آینده‌نگره که انگار از ۳۰۰ سال آینده برگشته و داره درباره‌ی ما حرف می‌زنه!

انسان خداگونه یه ادامه‌ برای کتاب «انسان خردمند»ه؛ اگه اون کتاب درباره‌ی گذشته‌ی انسان بود، این یکی یه نگاهی عمیق و گاهی ترسناک به آینده‌مونه.

🧠 سوال اصلی کتاب چیه؟
حالا که گرسنگی و بیماری و جنگ‌های بزرگ رو تا حد زیادی کنترل کردیم، پروژه‌ی بعدی بشر چیه؟
جواب هراری یه‌ذره عجیب ولی خیلی فکر برانگیزه:
«بشر می‌خواد خدا بشه!»
نه اون خدا با ریش سفید، بلکه خدایی که عمر جاودانه داره، غم نمی‌شناسه، و حتی می‌تونه خودش زندگی خلق کنه (مثل هوش مصنوعی و مهندسی ژنتیک).

✨ نکات جالب کتاب:
✔️ از این به بعد جنگ ما با “مرگ” و “محدودیت ذهن”ه!
✔️ آدم‌ها دارن با دیتا یکی می‌شن، یعنی “داده‌ها” مهم‌تر از “انسان‌ها” می‌شن!
✔️ ممکنه آدم‌ها به دو دسته‌ی خدایان و بیکارها تقسیم بشن! یه عده قدرت رو در دست می‌گیرن، بقیه از دور تماشا می‌کنن.
✔️ و مهم‌تر از همه: اگه «آگاهی» رو در ماشین‌ها بسازیم، دیگه انسان‌بودن چه معنایی داره؟

🔹 نقاط قوت کتاب:

❌ بعضی جاها زیادی درگیر پیش‌بینی‌های عجیب و علمی‌تخیلی می‌شه
❌ گاهی نگاهش خیلی خوش‌بینانه یا خیلی بدبینانه‌ست، کمتر متعادل
❌ اگه «انسان خردمند» رو نخونده باشی، ممکنه اولش یکم گیج‌کننده باشه

📌 جمع‌بندی:
انسان خداگونه یه زنگ بیداریه!
نویسنده داره بهمون می‌گه: “آی بشر! حالا که شدی پادشاه زمین، قراره با این قدرت چیکار کنی؟”
اگه دوست داری بدونی آینده‌ی انسان، هوش مصنوعی، دین، اخلاق و قدرت به کجا می‌ره، این کتابو بخون.

این کتاب کمک می‌کنه بدونی چی در انتظارته و چقدر مهمه که آگاه باشی.
شاید توی دلت بگی: “من که دانشمند یا سیاستمدار نیستم!” ولی واقعیت اینه که همه‌مون داریم آینده رو می‌سازیم… با انتخاب‌هامون، سبک زندگیمون، با این‌که به چی باور داریم.

✂️ چند بریده‌ی جالب از کتاب:
• “انسان‌ها در گذشته برای بقا می‌جنگیدند، امروز برای جاودانگی.”
• “اطلاعات مقدس جدید ماست؛ در دنیای آینده، کسی که دیتا رو کنترل کنه، همه‌چیز رو کنترل می‌کنه.”
• “خدایان جدید شاید باهوش‌تر باشن، اما آیا مهربان‌تر هم هستن؟”
• “همان‌طور که فیل‌ها از اینترنت سر در نمی‌آورند، شاید انسان هم نتواند از هوش مصنوعی جلو بزند.”
———
توی پست «تکامل ؛ از حیوان تا انسان خداگونه» میتونید راجب دو کتاب انسان خردمند و انسان خداگونه بطور خلاصه بخونید☺️

نکات اصلی کتاب رو خیلی خوب مطرح کردین... کنجکاو شدم:)) اول برم انسان خردمند رو بخونم

اگر ذهنتون سوگیری نداشته باشه
 کتابهای خیلی قشنگین