زهرا نجاری

تاریخ عضویت:

دی 1400

زهرا نجاری

پدیدآور بلاگر
@zahranajjari

5 دنبال شده

864 دنبال کننده

                یک کتابخوار مادرزاد، بولت ژورنالیست و خالق وبسایت نردیشمی
              
https://nerdishme.ir/

کتاب‌های نویسنده

یادداشت‌ها

نمایش همه
        حول و حوش صفحه ی ۵۰ کتاب رو رها کردم و دردناک بود. رها کردن یک کتاب نیمه خوانده همیشه برام سخته، اما موضوع این کتاب - فلسطین- که جایی مخصوص در قلب من داره این کار رو سخت تر کرد. 
چرا رهاش کردم؟ چون کیفیت نوشتار پایینتر از چیزی بود که بتونم تحمل کنم. کتاب مجموعه ای خاطرات یک زن باردار جوون در خوابگاه متاهلی دانشگاهه که با یک خانواده فلسطینی همسایه ست. انتظار خیلی بالایی نداشتم. معمولا خاطرات به زبان ساده و نزدیک به گفتار نوشته میشن. نباید انتظار کلمات قملبه سلمبه یا تشبیه های عمیق ادبی داشت. من هم نداشتم.
 اولین جایی که توی ذوقم خورد همون اولین خاطره بود. از آتش سوزی ای که نفهمیدم چی بود، چطور شروع شد، چطور تموم شد و یهو یک عالمه شخصیت رو ریخت توی ماجرا. و از خاطره ی بعدی هم به کلی رد پاش محو شد، انگار هیچ وقت چنین اتفاقی نیفتاده.  درحالیکه خاطره ی بعدی بهتر و قشنگ تر بود و حتی کنجکاویت رو برمی‌انگیخت! یعنی بهتر بود اولین خاطره از کتاب حذف می شد ، هیچ آورده ای نداشت. خب... ادامه دادم. برای قضاوت زود بود. 
اینجا و اونجای متن کلمات و تعابیری بود که اذیتم می کرد. اما قرار نیست خط به خط یک کتاب لذت بخش باشه پس ادامه دادم. اما جی باعث شد نرسیده به نصف کتاب، رهاش کنم؟ 
عدم انسجام شخصیت اصلی
شخصیت اصلی یک جا در ابتدای کتاب گفته بود که چیزی از فلسطین نمی دونه. فقط صحنه هایی رو در تلویزیون دیده و تصورش از مردم فلسطین، پسرهاییه که چفیه پوشیدند و سنگ پرتاب می کنند. کلا تاکیدش روی اینه که چیزی از فلسطین نمیدونه و کم کم داره از معاشرت با همسایه ش اطلاعات بیشتری از فلسطین کسب می کنه. اون وقت کمی جلوتر یک جا این جمله رو به عنوان نظرش درمورد شعر فلسطین نوشته: « شعرهای عاشقانه ی هیچ شاعری در جهان  به پای این همه شاعران فلسطینی نمی رسه. » 
نتونستم از این جمله جلوتر برم. این تناقض آشکار در شخصیت پردازی یک کتاب ۲۰۰ صفحه ای قلبم رو به درد آورد. تمام مدت باور کرده بودم که چیزی از فلسطین نیم دونه. اصلا یکی از پایه های کتاب همین ندانستنه که مکالماتش با خانواده ی فلسطینی رو بتونه توجیه کنه. کسی که فقط اسم فلسطین رو شنیده و راهمپایی روز قدس رو توی تلویزیون دیده و به اعتراف خودش چیزی از تاریخ یا فرهنگ فلسطین نمی دونه، «این همه شاعران فلسطینی» رو از کجا می شناسه و کی شعرهاشون رو خونده که میتونه اینطور تحلیل و مقایسه ارائه بده؟

همین.
      

31

        از عید غدیر شروع به خوندنش کردم، چون کتاب با حال و هوای آخرین حج پیامبر و روز غدیر شروع میشه. همراه با اتفاقات کتاب پیش رفتم و اشک ریختم و چند روز مونده به شروع محرم تمومش کردم. انگار امسال قراره محرم رو عمیق تر درک کنم، چون حالا بیشتر میدونم چه اتفاقاتی در جامعه ی اسلامی افتاد که زمینه چینی محرم رو کرد. 

هدف کتاب نقل و تحلیل اتفاقات از غدیر تا شهادت حضرت زهراست. همه ی وقایع با سند ذکر شدند و نثر کتاب نه اونقدر سخت و علمیه که نتونی بخونیش و نه اونقدر احساسی و شاعرانه ست که حوصله رو سر ببره. 

اتفاقاتی که در کتاب ذکر شده نسبتا کامله. خیلیاش رو نشنیده بودم، یا شنیده بودم اما جزئیاتش رو نمی دونستم (مثلا جزئیات حمله به خانه ی حضرت زهرا) و چند اتفاق کوچک هم بود که شنیده بودم اما در کتاب نیامده بود. مثلا فردای دفن حضرت زهرا در کتاب نبود چون کتاب با شهادت ایشون تموم میشه.

در کل بسیار مفید بود. خیلی از این مسائل گفته نمیشه، یا به صورت سربسته گفته میشه که البته منطقیه. اما به عنوان شیعیانی که فاطمیه رو عزاداری می کنیم باید بدونیم دقیقا چی شده و چرا عزاداریم. 

قطعا خوندنش رو توصیه می کنم. مخصوصا در حول و حوش غدیر یا ایام فاطمیه 🖤
      

55

        فوق العاده بود
هدف کتاب مشخص بود: بررسی دو شخصیت مشهور که در لباس مرجعیت کلی هزینه برای نظام تراشیدند:
۱- آقای شریعتمداری
۲- اقای منتظری

مطالب کتاب در چهار مقاله جمع آوری شده. مقاله ی اول که نوشته ی محمد حسین صاحب فصول هستش خیلی خوب بود. البته بقیه ی کتاب هم خوب بود ولی این مقاله یک جور دیگه بهم چسبید و خدارو شکر مفصل تر از سه تا مقاله ی دیگه بود.

من همیشه اسم اقای شریعتمداری رو شنیده بودم و میدونستم به پاره کردن عکس امام ربط داره ولی بیشتر از این چیزی بلد نبود. این کتاب کاملا برام روشن کرد که این ادم چی بوده، از قبل انقلاب چکار می کرده، چه ارتباطاتی با ساواک داشته و بعد انقلاب چه کار کرده. 

در مورد اقای منتظری اطلاعات بیشتری داشتم ولی بازم این کتاب برام مفید بود چون من فقط قضایای مهدی هاشمی رو می دونستم ولی متوجه شدم نه بابا هادی هاشمی هم هست، نوشین نفیسی هم هست، سعید منتظری هم هست! 
البته کتاب خیلی کوتاهه و برای مطالعه ی مفصل تر کافی نیست. اما سرنخ های بسیار خوبی برای مطالعات بعدی به دستم داد!
      

37

        این کتاب هفتصد صفحه ای برامون شرح میده که اوضاع عربستان قبل از بعثت پیامبر و در هنگام تولدشون چطور بود و بعد سیر تاریخی اتفاقات مهم تاریخ اسلام رو از زمان بعثت پیامبر تا شهادتشون میگه. 
مطالعه ی کتاب به من کمک کرد تا اطلاعات پراکنده م از تاریخ اسلام رو در یک سیر تاریخی به ترتیب بچینم و بفهمم کدوم اتفاق قبل یا بعد از اتفاقات دیگه افتاده. همچنین یک جاهایی کمک کرد که چرایی اتفاقات رو هم متوجه بشم. 
سطح کتاب به نظرم بالاتر از خواننده ی عمومیه. یک جاهایی برای من سخت بود خوندنش. یک جاهایی پاورقی های زیاد اذیت می کرد. یکی از فصل ها هم که معرفی سیره نویسان و تاریخ نگاران مختلف پرداخته بود برام حوصله سر بر بود و ازش گذشتم. فکر میکنم با هدف مخاطب حرفه ای تری نوشته شده باشه، اما خب... کتاب دیگری که اینطوری سیر تاریخی رو کامل گفته باشه به تور من نخورده بود پس از این کتاب بسیار راضی هستم. 
جلد ۲ کتاب رو هم قبلا خونده بودم و فوق العاده بود. متنش هم راحت تر از جلد یک فهمیده میشد!
      

45

44

23

25

        این کتاب رو در یک روز پاییزی در حیاط دانشگاه شهید بهشتی خوندم و تا عصر همون روز تموم شد. 

مثبت ۱
به نسبت شرح حال های دیگری که از زبان همسران خونده بودم، نسبتا جذاب تر بود و دلم میخواست سریع ورق بزنم و بعدش رو بخونم. تکرار مکررات و توصیفات الکی نداشت یا خیلی کم داشت. 

مثبت ۲
جزئیات زندگی در دهه ی ۶۰ همیشه برام جالب بوده و هست. اینکه یک دختر جوون داس توی کیفش داشته چون طبیعی بوده که برن کمک کشاورزها بکنن و داس های معمولی دستش رو اذیت می کرده پس داده یک داس گوگولی مخصوص خودش درست کنن و با خودش این ور اون ور می برده.

منفی ۱
من این مشکل رو با اکثر شرح حال هایی که همسران عزیز شهدا می نویسند دارم: همه چیز گوگولی و گل و بلبله. به معنای واقعی کلمه همه چیز! مرد بسیار عاشقه. توی خرید عروسی هرچی خانم بخواد براش می خره. کهنه بچه می شوره. بر خلاف بقیه آقایون توی خونه کمک میده و ظرف میشوره. به خانم میگه بیرون از خونه کار کن و فعالیت اجتماعی داشته باشه ...
همه چیز عالییییهههههههه
و این باعث میشه نتونم به اندازه ی کافی از کتابهای این چنین لذت ببرم.

البته بگم: من مطمئنم حتی یک کلمه از این صحبتها در این کتاب دروغ نیست. مطمئنم شهید  احمد یوسفی عزیز شخصیت خاص و قوی و مهربانی داشته. اما حس می کنم جزئیات ِ کمتر مثبتی وجود داره که توی چنین کتابهایی گفته نمیشه که اگر میشد، باورپذیری داستان رو بیشتر می کرد و لااقل من بیشتر میتونستم با کتاب ارتباط بگیرم

منفی ۲
به نظرم خیلی از شخصیت ها و اتفاق ها میتونستن بسط بیشتری پیدا کنن. مثلا مامان لعیا شخصیت جالبی بود که دوست داشتم بیشتر دربارش بدونم. یا کنجکاو بودم بدونم رابطه ی بین پدرزن و داماد در نهایت به کجا رسید. یا اینکه روزی که انقلاب پیروز شد این دختر پرجنب و جوش و فعال کجا بود و چکار می کرد. به نظرم این داستان ظرفیت های بیشتری داشت که به اندازه ی کافی بهش پرداخته نشده

نظر نهایی

دوستش داشتم. از شخصیت های زن توی خونه نَنشین خوشم میاد و فخری هم همین بود.
      

53

باشگاه‌ها

این کاربر هنوز عضو باشگاهی نیست.

چالش‌ها

لیست‌ها

این کاربر هنوز لیستی ایجاد نکرده است.

بریده‌های کتاب

این کاربر هنوز بریده کتابی ننوشته است.

فعالیت‌ها

فعالیتی یافت نشد.