فاطمه یل آملی

فاطمه یل آملی

@yal.fatemeh

69 دنبال شده

85 دنبال کننده

            ادبیات خواندم و می‌خوانم.
          

یادداشت‌ها

نمایش همه

باشگاه‌ها

این کاربر هنوز باشگاهی ندارد.

چالش‌ها

این کاربر هنوز در چالشی شرکت نکرده است.

فعالیت‌ها

طلسم سنگ
          به نام او

یکی از کتابهایی که سال‌ها در کتابخانه‌ام بود و نخوانده بودمش؛ «طلسم سنگ» سیدحسن حسینی بود.
گفتم به‌عنوان آخرین کتاب عاشورایی در محرم و صفر امسال بخوانمش کتاب خوب و خوش‌خوانی بود. سید در چندین قطعه ادبی از عاشورا و عاشوراییان گفته. هر قطعه شامل نثر و شعر است، شعرهایی که یا خود سروده یا به‌فراخور موضوع از دواوین شعر فارسی نقل کرده. انتخاب شعرها حرف ندارد و به این خاطر هم که شده بد نیست کتاب را بخوانید فقط یک نکته درباره نثر کتاب بگویم و عرضم را تمام کنم. من از سید نثرهای فراوانی خوانده‌ام، نمونه تام و تمامش کتاب «سکانس کلمات» است که نشر نی آن را منتشر کرده. سید هروقت متمایل به نوشتن نثر ادبی می‌شود با افراط در به‌کارگیری آرایه‌های ادبی نثر خود را مصنوعی می‌کند و هرگاه آزاد و ارتجالی می نویسد نمونه زیبایی از نثر معاصر عرضه می‌کند این کتاب هر دو نمونه را در خود دارد.
و اما یک رباعی زیبا از سید که من تنها در این کتاب دیدم و به یادم نمی‌آید که آن را در مجموعه شعری از او دیده باشم، البته ممکن است که اشتباه کنم، رباعیی زیبا در منقبت حضرت ابالفضل العباس (ع):

هیهای ستمگران به گردون می‌رفت
از چشم زمین و آسمان خون می‌رفت
بر خاک فتاده بود سردار فرات
ماه از شب خیمه‌گاه بیرون می‌رفت.
        

8

ترجمان الاشواق

8

قتل در قطار سریع السیر شرق

4

باشگاه پنج صبحی ها

1

ابوهریره (زندگی نامه و مرویات)
          تک‌نگاری‌ای بسیار عجولانه، گزارشی مختصر و کم‌اطلاع از احوال کسی که منابع بسیاری برای شناختش وجود دارد.
چیزی بیش از مشهورات بر سر منبر در اینجا پیدا نمی‌کنید: اشاره به کثرت روایات ابوهریره، آشنایی او با کعب‌الاحبار، مسئله‌ی عدالت صحابه و اختلاف فریقین در این موضوع  و نقل تنها هفت حدیث از مروّیات ابوهریره که مثلاً قرار است به شکل واضحی خارج از چارچوب اعتقادی به نظر برسند و رسوایی او را برملا کنند.
در کتاب اشاره شده است که بخاری در حدیث‌نامه‌ی خود -موسوم به «صحیح»- چهارصد و چهل و شش حدیث از ابوهریره نقل کرده، نیز، به نقل از ابن حزم، کل احادیث روایت‌شده از ابوهریره را پنج هزار و سیصد و هفتاد و چهار عدد دانسته‌اند. بعد از بین این صحرای محشر تنها هفت حدیث را برداشته‌اند و نقل کرده‌اند؛ با گزارش و توضیحی بسیار مختصر، یا حتی بدون هیچ گزارش و توضیحی!
از این هفت حدیث چه می‌فهمیم؟
از این بیان مختصر احوالات چه چیزی دستمان را می‌گیرد؟
این کار برای تکلیف کلاسی رشته‌ی علوم قرآن و حدیث شاید بد نباشد ولی چرا چنین چیزی باید کتاب شود؟
دو صفحه از طبقات ابن سعد نقل کرده‌اند؛ در توصیف لباس ابوهریره و رنگ پوست و ریشش. وسواس و تفصیل ابن سعد را با تعجیلی که بر سراسر این اثر حکمفرماست باید مقایسه کرد و از سیره‌نگار هزار و دویست سال پیش کمی آداب تک‌نگاری و تاریخ‌نویسی آموخت.
اگر می‌خواهیم شخصیتی را واقعاً بشناسیم به گمانم باید کمی حوصله کنیم و تصویری از احوال آن شخصیت برای مخاطب بسازیم، در قدم اول باید تصویری در ذهن خودمان شکل گرفته باشد. 

        

13

دروازه خورشید

2