امیررضا بیات

66 دنبال کننده

می‌خوانم و می‌نویسم.

@amir.reza_bayat

نمایش همه
        از آنجایی که "ایده‌ی اولیه" یا "موقعیت کلی" یا "سه خطی" و مترادفات این‌ها، بسیار در جذب یا دفعم نسبت به یک اثر تاثیرگذار است و سه خطی "ملکوت" بهرام صادقی برایم جز دسته‌ی جذاب‌ها بود انتظار و پیش‌فرض متفاوتی از آنچه با آن روبرو شدم  داشتم.
انتطاری که فارغ از کیفیت مربوط به شکل داستان می‌شد. انتظار (و علاقه) داشتم با اثری فانتزی،شوخ‌طبعانه، "دارک"  (اصطلاح جایگزین فارسی مناسبی  برایش پیدا نکردم)، طعنه زن و بُرنده روبرو شوم. چیزی که در فصل اول کاملا وجود داشت (چه فصل جذابی بود)، اما در ادامه نه.
نه این‌که صفاتی که بالا برشمردم در اثر وجود ندارد، که دارد؛ بلکه غالب شدن ته‌رنگ‌های فلسفی و تمثیلی و گاها (با شک) معنا‌گرایانه، قدرت عرض اندام صفات دوست‌داشتنی‌ام را کم‌ کرد. (شاید) صادقی می‌خواسته "بوف کور" دیگری بیافریند که موفق نشده و ایده‌ای که برای این امر مناسب نبوده و اتفاقا برای شکل دیگری از داستان فوق‌العاده جذاب را زخمی کرده و رنجور.
دوست داشتم "ملکوت" با این ایده‌ی اصلی‌اش، سبک‌تر بود، آسان‌تر بود، چابک‌تر بود و به معنای دقیق کلمه داستان‌تر بود.

در وصف ارزش ادبی "پیرمرد و دریا" و اهمیتش در ادبیات سخن بسیار گفته شده و الحق که به درستی؛ و من جز صحه گذاشتن به آن‌ها نظر قابل عرضی ندارم.
اما دوس داشتم به موردی جز خود داستان در این کتاب اشاره کنم.
یادداشت مفصلی که نجف دریابندری در ابتدای کتاب (که من مثل همه‌ی الحاقات کتاب‌های داستانی - که بیشتر مواقع سراغشون نمی‌رم- بعد از خوندن خود اثر مطالعه کردم) از زندگی و آثار و سیر هنری همینگ‌وی نوشته بی‌اندازه دلچسب، جذاب و مفید بود.
یادداشتی که فارغ از آشنایی مختصر و مفید با شخصیت همینگ‌وی و سبک نویسندگی‌‌ش و حتی می‌شود گفت مهمتر از آن (حداقل برای چون منی که در حال آموختن داستان‌نویسی هستم) پر از نکات ظریف و کلیدی بود. و درسنامه‌ای که احتمالا در آینده، شاید بعد از خواندن آثار دیگر همینگ‌وی، بار‌ها بهش مراجعه کنم.
توصیه می‌کنم اگر شما هم هم‌قطار من هستید یا حتی کتاب‌خوان جدی و علاقه‌مند به ادبیات، حتما از این مقاله‌ی جناب دریابندری استفاده کنید و ازش غافل نشید.

باشگاه‌ها

این کاربر هنوز عضو باشگاهی نیست.

لیست‌ها

این کاربر هنوز لیستی ایجاد نکرده است.

فعالیت‌ها

فعالیتی یافت نشد.