جزئیات پست

1402/6/20 - 8:39

خواندن 3 دقیقه
سر برآوردن از ویرانی

نمی‌شود از ادبیات جهان صحبت کرد و نامی از آلمان و نویسندگانش به زبان نیاورد. جنگ جهانی اول، جدایی و پیوند دوباره‌ی آلمان، ظهور و سقوط جمهوری وایمار و هزاران رخداد دیگر در تاریخ این کشور بر ادبیات آن نیز اثر گذاشته و آثاری شاخص پدید آورده است. در این پست قصد داریم چندتا از بهترین کتاب‌های ادبیات آلمان را به شما معرفی کنیم.

گزارش شاهد عینی که قبلا با اسم «مقبره‌دار… و مرگ» چاپ شده بود گزیده‌ای از داستان‌های کوتاه مهم‌ترین نویسندگان آلمانی زبان قرن بیستم است. دست کم از هر نویسنده یک داستان انتخاب شده است که هر کدام لحنی متفاوت از دیگری دارند و در کنار هم تصویر کاملی از داستان کوتاه آلمانی به دست می‌دهد.

از صلحی که قرار بود همه‌ی جنگ‌ها را بر باد دهد، تا جنگی که همه‌ی صلح‌ها را بر باد داد تنها 21 سال طول کشید. جنگ جهانی دوم به سرعت بر سراسر اروپایی که تازه از بحران یک جنگ بزرگ خلاص شده بود سایه انداخت. فرار بی‌فرجام روایت بر باد رفتن همه‌ی شعارها و آرمان‌هاست.

پرده‌خوان داستان پسر جوانی به نام کارل هافمن است که فیلم‌های صامت را در سینمای محلی روستا روایت می‌کند. این شغل‌، شغل پر درآمدی نیست و تا حد زیادی حتی می‌توان گفت شغلی غیرضروری است اما او اطمینان دارد که فقط توضیحات او می‌تواند فیلم‌ها را برای مخاطبان در حال کاهش آن سینمای کوچک قابل فهم کند. هنگامی که زمانه‌ی فیلم‌های سخنگو فرا می‌رسد و او پس از نزاع با صاحب تئاتر یهودی کار خود را از دست می‌دهد احساس و علاقه‌اش برای رسیدن به یک هدف خاص را از دست می‌دهد و در نتیجه به حزب نازی می‌پیوندد. این اولین قدم او به سمت پایان وحشتناکش است.

داستان برلین، الکساندر پلاتس همزمان با اوج‌گیری نازیسم در آلمان اتفاق می‌افتد. فرانتس بیبرکف از زندان آزاد می‌شود و تصمیم می‌گیرد دیگر سمت خلاف نرود. او می‌خواهد زندگی سالمی در پیش بگیرد و تلاش می‌کند با همه‌ی تحولات جامعه‌ی آلمان، با بدبختی و با حوادث عجیب و غریب مقابله کند. به نظرتان موفق می‌شود؟

سیمای زنی در میان جمع داستان جزئیات زندگی یک زن در طی پنجاه سال است. شاید به خودتان بگویید «چه کسالت‌بار» اما مگر می‌شود هاینریش بل کسالت‌بار بنویسد؟ انگار که با قلمش به دنبال لنی، نقش اول داستان، به راه افتاده و تحولات جامعه‌ی آلمان را نشانمان می‌دهد.

ازدواج های فیلیپس بورگ اولین رمان والزر است و او در آن روایتی از طبقه مرفه پاگرفته در آلمان پس از جنگ به دست داده است. این رمان پس از انتشار برنده اولین جایزه هرمان هسه شد و همچنین جایزه گئورگ بوشنر و جایزه صلح انتشارات کتاب در آلمان را هم به دست آورد. به ضمیمه ترجمه فارسی رمان، جستاری از فلورین ایلیس منتشر شده که او در آن ازدواج‌های فیلیپس‌بورگ را ضمن آنکه «رمان بزرگ فراموش شده» می‌نامد، حکایت بهترین کتاب «جمهوری فدرال نوپا» و نیز حکایت «حیرت» می‌داند.

«اگنس مرده. یک داستان او را کشت. از اگنس جز همین داستان چیز دیگری برایم نمانده.»

این جمله‌ی ترغیب‌کننده، آغاز رمان اگنس است؛ دانشجوی فیزیکی که در یک کتابخانه با نویسنده‌ای آشنا می‌شود و از او می‌خواهد رمانی از روی زندگی‌اش بنویسد اما این همه‌ی ماجرا نیست. رابطه‌ی آن‌ها اندک اندک شکل دیگری به خودش می‌گیرد.

دوست بازیافته روایت سرنوشت دوستی‌ایست در میان آشوب جنگ جهانی دوم؛ دوستی یک یهودی با اشراف‌زاده‌ی نازی. دوست بازیافته چهره‌ی جدیدی از تاریخ نیست، فقط نشانمان می‌دهد که چه زندگی‌هایی میان این صفحات خونبار پنهان شده.

کتاب‌های مرتبط

51 نفر پسندیدند.

7 نفر نظر دادند.

آلمان منو یاد میشائیل انده میندازه، وای خدا چقدر من دوست دارم این نویسنده رو! دو تا کتاب ازش خوندم، مومو و داستان بی‌پایان، و هر دو تبدیل شدن به یکی از بهترین و شیرین‌ترین کتاب‌هایی که خوندم 🥹 متاسفانه ترجمه فارسی داستان بی‌پایان هر چی گشتم موجود نبود و من ترجمه انگلیسیش رو خوندم. اینقدر این کتابا رو دوست داشتم که برای اولین بار حسرت خوردم که چرا آلمانی بلد نیستم 😅

1402/6/20 - 13:15

داستان بی‌پایان رو شیرین بنی‌احمد ترجمه کردند و در نشر چشمه چاپ شده بود اما متاسفانه در حال حاضر نایاب شده.
علی عقیلی نسب

1402/6/20 - 12:30

مجموعه نامرئی انتخاب بهتری نبود نسبت به گزارش شاهد عینی؟

1402/6/20 - 13:11

قطعا کتاب‌های خوب زیادی هستند که میشه معرفیشون کرد. این هشت کتاب، بر اساس بررسی‌های تیم محتوای بهخوان انتخاب شدند.
مهسا

1402/6/20 - 13:15