معرفی کتاب علی از زبان علی اثر محمد محمدیان

علی از زبان علی

علی از زبان علی

4.7
79 نفر |
34 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

66

خوانده‌ام

178

خواهم خواند

162

شابک
۹۷۸۶۰۰۴۴۱۱۳۴۹
تعداد صفحات
624
تاریخ انتشار
_

نسخه‌های دیگر

توضیحات

کتاب علی از زبان علی ، نویسنده محمد محمدیان.

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به علی از زبان علی

نمایش همه

لیست‌های مرتبط به علی از زبان علی

نمایش همه

پست‌های مرتبط به علی از زبان علی

یادداشت‌ها

          عالی است، بخوانید. 
به بسیاری از پرسش ها پاسخ می دهد و در عین حال مشخص می شود که امام نازنین عزیزتر از جانم، چقددددددر منطقی بودند و این که می گویند امام از پدر و مادر به امت مهربان‌تر هست، را اینجا واقعاً دیدم، چقدر با همه مدارا کردند، چقدر در به راه آوردن همه (تاکید میکنم همه یعنی کسانی که ما آدم های معمولی حتماً هیچوقت بهشان اعتنا نمی‌کنیم) تلاش کردند. در ضمن این مردک اشعث بن قیس چقدر موجود منفوری است!!!! البته از او با خواندن کتاب انسان ۲۵۰ ساله (حلقه دوم و سوم) مشمئز شده بودم، ولی اینجا با خواندن کلمات امام عزیزم و خون دلی که داده، بیشتر منزجر شدم.
در ابتدا با خودم قرار گذاشته بودم، در احساساتم را ببندم و اصلا با کتاب درگیری احساسی نداشته باشم تا بتوانم بخوانمش. جور دیگری نمی توانستم خودم را راضی کنم که راجع به بخش حکمیت یا بخش غارات چیزی بخوانم! به هر حال الان که تمام شد بگذارید اعتراف کنم هرکاری کردم نشد، به نظرم غیر ممکن است که بخش غارات را  و بعد بخش شهادت را بخوانید و گریه نکنید، در اصل این که از غم نمردم، نشان میدهد چقدر روحم آلودگی گرفته! الان فکر میکنم باید خیلی زودتر شروعش میکردم. 
کل جریان می خواهید بدانید چیست؟ ص ۴۷۵: جانشینان انبیا وظیفه ندارند که مردم را (با زور و به طریقی)تحت فرمان خود درآورند. خداوند انبیا را مبعوث می کند و آنان مردم را به سوی خویش فرا می خوانند و همان انبیا جانشین خود را معرفی می کنند و نیازی نیست که وصی پیامبر بر این امر اصرار ورزد. «وظیفه اهل ایمان است که به سراغ وصی رسول خدا بروند»
روشن شد؟ این نکته کلیدی حکومت امامان است، ما باید برویم طرف امام! این که از کودکی بارها فکر میکردم امام علی ع که فرسنگ ها از معاویه بهتر بوده، چرا نشد که مردک را نابود کنند، جوابش این است.
نکته دیگر اینکه چقدر غبطه خوردم به مالک اشتر، به عمار یاسر، به محمد بن ابی بکر به صعصعه بن سوهان به حجر بن عدی و به همه کسانی که امام دوستشان داشت، چقدر دلم میخواهد.......
        

12

          لذت شنیدن تاریخ از زبان امیر کلام علی علیه السلام

قبل از خواندن کتاب فکر میکردم کتاب خوبی نیست چون تصورم این بود مگر چقدر از وقایع تاریخ توسط خود امیرالمومنین نقل شده، فکر میکردم کتاب ناقصی باشه! با خواندنش مخصوصا از فصل سوم به بعد به وجد آمده بودم، علی علیه السلام هر چیزی که لازم بوده از تاریخ اون روزگار بدونیم رو  به زبان آورده، درست مثل خاطرات خود نگاشته!
در تاریخ اسلام هیچ کس رو مثل امیرالمومنین نمیشه پیدا کرد که تا این حد زندگی‌نامه اش از زبان خودش نقل شده باشه (حتی پیامبر اسلام)، ظلم‌های فراوان در حق حضرت ‌و نشناختن حق و شأن واقعی او باعث شده بود که ایشون در برهه‌های مختلف برای شناساندن حق و یادآوری شأن‌شون از حال و گذشته خود بسیار سخن بگویند، همچنین موقعیت خاص خلافت سبب شده سخنان ایشون بسیار بیشتر از سایر ائمه در تاریخ ثبت و ضبط شده باشه.

اگر با کتاب‌های تاریخی درباره امیرالمومنین نظیر ترجمه سه جلدی سیر‌ه‌نامه علامه کورانی، کتاب ارزشمند دکتر شهیدی، کتاب بسیار خوب تاریخ امیرالمومنین استاد عباس صفایی حائری، کتاب کم‌نظیر فروغ ولایت آیت الله سبحانی و جلد دوم تاریخ اسلام رسولی محلاتی و ... آشنایی داشته باشید میفهمید این کتاب آقای محمدیان چه اکسیر ارزشمندی‌ است در زمانه ما.
نثر روان، پیوسته و روایت داستان وار آن هم از زبان اول شخص مفرد، در عین تعهد به اصالت تاریخ دو ویژگی‌ منحصر به فرد این کتاب نسبت به کتاب‌های مشابه هست. در واقع نه مثل کتب تاریخی متن خشک و خالی از احساس داره نه مثل برخی آثار دیگه تخیل چاشنی روایت شده (در عین حفظ خط روایت داستانی). حجم کتاب هم نسبت به موضوع برای مخاطب عام کاملا مناسب است.

نکته‌ای که باید بهش توجه کرد اینه که نباید انتظار داشت با خواندن این کتاب به جزئیات کامل از وقایع زمان امیرالمومنین دست پیدا کرد چرا که این کتاب فقط وقایعی که از زبان خود امیرالمومنین نقل شده رو روایت کرده، نویسنده صرفاً برای رعایت پیوستگی و فهم بهتر مخاطب، در حد ضرورت، مطالبی رو در کروشه آورده.

از انتقاداتی که وارد هست اینه که به نظرم دو فصل ابتدایی کشش و جذابیت فصل‌هایی بعدی را نداشت.
بعضی جاها دو روایت نسبتاً مشابه از حضرت در مورد یک اتفاق نقل شده که نویسنده آنها رو پشت هم آورده که میشد برای پرهیز از تکرار به یکی بسنده کرد.
بخش غا‌رت‌ها رو هم به نظرم زیادی خلاصه‌وار توضیح دادند که اگر از قبل اطلاعاتی در این باره نداشته باشید یکم گیج می‌شید، توصیه میکنم به عنوان مکمل این فصل، کتاب ترجمه الغارات که اونم نثر روان و البته حجم کمی داره رو هم بخونید.
در بخش‌هایی از کتاب هم ایرادات خیلی ریزی وجود داره که البته لطمه‌ای به اعتبار کتاب نمیزنه، نظیر اینکه در قسمت نامه‌ تاریخی حضرت اونجا که میگه ده تن از اصحابم را فراخواندم یازده نفر ذکر میشه! که در واقع "مصباح النخع علقمة بن قیس" یک نفر هست.
        

2

alef

alef

1403/4/11

          این کتاب بیان زندگی امام علی (ع) از زمان ولادت تا شهادت ایشان است. نویسنده سعی کرده بیان روایات کتاب از زبان خود امام علی (ع) باشد به این صورت که امام در نقش دانای کل شرایط هر زمان را توضیح می دهد و بعد روایات اصلی با ذکر منبع در ادامه می آید. که برای گمراه نشدن خواننده و تفکیک منابع اصلی از بیانات دانای کل از دو رنگ فونت متفاوت استفاده شده است. حوادث به ترتیب سیر وقوع شان بیان می شوند و به همین خاطر اطلاعات جامعی به خواننده می دهد و چون به زبان ساده است خسته کننده نیست. و خواننده به خصوص در فصل الغارات به مظلومیت امام بیشتر پی می برد. 
من که یاد این مداحی آقای مهدی رسولی افتادم : دانلود کنید و گوش کنید.😭
پی نوشت: کاش کتاب الغارات رو هم داشتم الان می خوندم.

حتی اگر که حق، حتی اگر که نور
چشمی نبیندش محروم می شود
حتی اگر امام، حتی اگر علی
امت جفا کند، مظلوم می شود
علی آری، علی حتی، علی تنهاست بی مردم 
ولی در خواب گمراهی بماند بی علی، مردم
اگر دستان مردم بود، نمی شد دست او بسته
اگر پهلو، اگر بازو، ولی زهرا نشد خسته
        

6

          کتب مرجع و اصیل در تاریخ اسلام یا کتب تاریخی-تحلیلی نویسندگان معاصر، هرکدام می‌توانند انتخاب‌های مفیدی برای مطالعه باشند. اما خوب یا بد، ذائقه مخاطب امروزی چندان با خواندن کتب سخت و سرد تاریخی همسو نیست. به همین خاطر هست که برخی نویسندگان دست به ابتکاراتی می‌زنند تا در عین مستند و واقع نما بودن مطالب، لطافت لازم برای برقراری ارتباط با مخاطب نیز داشته باشد. کتبی که معمولا یک بازه زمانی خاص را در انواع ظرف‌های هنری می‌ریزند تا مخاطبان بیشتری را جذب تاریخ کنند. کتاب علی از زبان علی را نیز می‌توان با همین دید نگریست.

همان‌طور که از نام کتاب پیداست، این اثر شرح زندگانی امیرالمومنین از زبان خود ایشان است. در واقع بخشی از احادیث و روایاتی که از ایشان نقل شده است، عینا یا با تغییراتی جزئی و با راوی اول شخص و سیر تاریخی خطی نگاشته شده است. آنچه که بیشتر در کتاب جلوه می‌کند، سیره و منش سیاسی امام علی علیه‌السلام است.

کتاب از جهتی با آثار تاریخی تفاوت دارد؛ چرا که چندان به فصل بندی‌های تاریخی پایبند نیست و همینطور خبری از جزئیات زیاد آثار تاریخی هم در  آن نیست. داستان هم نیست و فاقد ویژگی‌ها و ظرایف خاص داستان نویسی است؛ اما به طرز شگفت‌انگیزی هرچه کتاب پیش می‌رود، رنگ و بوی داستان و سرگذشت به خود می‌گیرد، شخصیت‌ها شکل می‌گیرند و مخاطبی که حتی آن واقعه تاریخی را تا حدودی می‌داند، مجذوب می‌کند. البته شاید بتوان کتاب را در دسته کتب حدیثی جای داد.

نویسنده می‌توانست هنر بیشتری در ساختار کتاب به خرج دهد؛ اما از حق نگذریم، سبک روایی کتاب رفته رفته جای خود را در دل و ذهن مخاطب باز می‌کند.
        

23