اصل گرایی: اصل را بچسبید و فرع را رها کنید

اصل گرایی: اصل را بچسبید و فرع را رها کنید

اصل گرایی: اصل را بچسبید و فرع را رها کنید

گرگ مک کیون و 3 نفر دیگر
4.0
36 نفر |
14 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

11

خوانده‌ام

52

خواهم خواند

41

شابک
9786008237624
تعداد صفحات
242
تاریخ انتشار
1399/6/18

توضیحات

        آیا تا به حال،هم احساس بیش از حد کار کردن و هم بی مصرفی کرده اید؟تا به حال به این نتیجه رسیده اید که کارتان انجام امور  بی اهمیت شده است؟تا به حال احساس کرده اید که سرتان شلوغ است،ولی بهره وری ندارید؟انگار همیشه در حال حرکتید،ولی هیچ وقت به جای نمی رسید؟ اگر پاسخ تان به هر کدام از این سوال ها مثبت است راه خروج از این وضعیت  اصل گرا شدن است. درباره این کتاب بیشتر بخوانید
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به اصل گرایی: اصل را بچسبید و فرع را رها کنید

نمایش همه

لیست‌های مرتبط به اصل گرایی: اصل را بچسبید و فرع را رها کنید

یادداشت‌ها

3

          کتاب بسیار خوبیه من ترجمه نشر آموخته رو خوندم راضی بودم ترجمه خوبی داشت کتاب در مورد این صحبت میکنه کار های فرعی رو بذار کنار و به موارد اصلی زندگی خودتون برسید تا با سرمایه گذاری رو موارد اصلی زندگیتون به موفقیت تو زندگی شخصی، کاری و... برسید
یه بخشی از متن کتاب رو پایین براتون آوردم
فرع گرا، با ایجاد ابهام در خصوص نقش های افراد، باعث ناتوانی شان می شود. اغلب، این کار به نام داشتن تیمی انعطاف پذیر یا چابک توجیه می شود. ولی آنچه در عمل شکل می گیرد چابکی جعلی است. وقتی مردم نمی دانند واقعا مسئولیت چه چیزی را بر عهده دارند و چگونه درباره عملکردشان قضاوت خواهد شد، وقتی تصمیم ها بی ثبات اند یا بی ثبات به نظر می رسند و وقتی نقشها بد تعریف شده اند، طولی نمی کشد که کارکنان تسلیم شوند یا بدتر، به جای انجام کار واقعی، بیش از حد خود را پرمشغله و بنابراین مهم نشان دهند.
اصل گرا می دانند که شفافیت کلید توانمندسازی است. اجازه نمی دهد نقشها مبهم یا کلی باشند . مطمئن می شود که همه اعضای تیم واقعا به وضوح می دانند که باید در چه کاری اثربخش باشند و از اثربخشی دیگران هم آگاهاند. اخیرا، یکی از مدیران عامل اعتراف کرد که با ایجاد ابهام در نقش های تیم اجرایی اش جلوی پیشرفت کل سازمان را گرفته است. برای جبران این خسارت، فرآیند ساده سازی بزرگی را آغاز کرد تا در نهایت فقط چهار نفر زیردست مستقیم برایش باقی ماند که هر کدام مسئولیت وظایف شفاف را در کل سازمان برعهده داشتند.
        

1

          اگر بخوام اصل کتاب رو در یک جمله بگم اینه که فقط بچسبید به کارهای اصلی زندگیتون و  هر چیز دیگه‌ای رو رها کنید. نویسنده میگه اگر وقت کم میارید و با کارهای عقب‌افتاده‌ی زیادی روبه‌رو هستید یعنی به فرعیات بیشتر توجه می‌کنید.
این کتاب، روانشناسی موفقت زرد نیست ولی به نظر من چندان هم کارآمد نیست. از اون‌هاییه که حرف‌های خوب و غیرعملی می‌زنه. بیشترین جملاتش «اصل‌گراها اینطور عمل می‌کنند» و «فرع‌گراها اینطور عمل می‌کنند» هست. این باعث می‌شد که خوانش متن خسته‌کننده بشه.
راستش من از این کتاب چیز زیادی یاد نگرفتم چون به نظرم بدیهیه که چه کارهایی رو باید اولویت بدیم؛ حتی اگر در انجامش موفق نباشیم. بعضی جاها هم با نویسنده مخالف بودم. فکر می‌کنم این که در تمام زندگی فقط و فقط به کارهای اصلی بچسبیم خسته کننده است. آدم دوست داره گاهی کارهای غیرضروری انجام بده. کارهاش رو عقب بندازه. به دیگران کمک کنه. ما که ماشین نیستیم!
خواندش رو پیشنهاد نمی‌کنم اما اگر فکر می‌کنید یادتون رفته که باید به کارهای اصلی زندگیتون اولویت بدید و نیاز به تلنگر دارید بخونیدش (خلاصه‌ش در پادکست بی‌پلاس رو هم گوش کنید بسه). شاید مفید بود. البته اگر مشکل عدم تمرکز دارید و مدام از کاری سر کار دیگه میرید این کتاب هیچ کمکی بهتون نمی‌کنه.
        

6

          یک پرستار استرالیایی حسرت هایی که تعدادی از افراد در هفته های پایانی زندگیشون داشتن رو جمع آوری کرد، و فکر می کنید چه حسرتی در صدر جدول بود؟ بیشتر افراد گفته بودن کاش شجاعت این رو داشتند که زندگی حقیقی خودشون رو می کردند، نه زندگی ای که دیگران از اون ها انتظار داشتند.🥲
این کتاب دقیقا به همین موضوع می پردازه، اینکه چطور میتونیم کاری که دقیقا برای ما مناسب هست رو به بهترین شکل ممکن انجام بدیم.
✅ بایسته گرایی یعنی انجام کارهای کمتر، اما با کیفیت بیشتر.
سخت کار کردن خیلی مهمه اما همیشه نتیجه بهتر رو در پی نداره! ما خیلی وقت ها میتونیم با انجام کارهای کمتر نتایج بهتری بدست بیاریم.
لازمه ی به دست اوردن این نتایج، استفاده از روش های بایسته گرایی هست.
یک فرد بایسته گرا، جرئت نه گفتن به دیگران رو داره، عاشق خواب خوب و با کیفیته ، بازی کردن رو دوست داره، به دنبال پیشرفت های کوچیک و مهم، نه برد های پر زرق و برق میره، همیشه از عادت سازی استفاده می کنه تا برای انجام هرکار کوچیکی وقت و انرژی زیادی صرف نکنه و اون هارو به صورت مستمر و ناخوداگاه انجام بده، فرد بایسته گرا همیشه در زندگیش ضربه گیرهایی داره برای اتفاقات ناگهانی و غیرقابل پیش بینی، این افراد همیشه در لحظه حال هستند و روی زمان اکنون خودشون تمرکز می کنند تا کارهاشون رو با بهترین کیفیت به سرانجام برسونن. 👌🏼
        

26