معرفی کتاب آقای نویسنده و همکارش اثر جان هاج مترجم نازنین دیهیمی

ناشر
ماهی
9789642092765
1396/2/25

آقای نویسنده و همکارش اولین نمایش نامه ای است که جان هاج، نمایش نامه نویس و فیلم نامه نویس بریتانیایی، نوشته است. او در این نمایش نامه روایتی «سوررئال فانتزی» از روابط دو شخصیت تاریخی به دست می دهد؛ میخائیل بولگاکوف، نویسنده ی بزرگ روس، و ایوسیف استالین، دیکتاتور اتحاد جماهیر شوروی. داستان در سال های وحشت استالینی، حدود سال های 1938 تا 1940، در مسکو می گذرد. شبی زنگ تلفن خانه ی بولگاکوف به صدا درمی آید و مردی از آن سوی خط مأموریتی ویژه به او می دهد. بولگاکوف مأمور می شود به مناسبت شصتمین سال تولد استالین نمایش نامه ای درباره ی سال های جوانی او بنویسد. آقای نویسنده و همکارش داستان همکاری نافرجام و اندوهبار استالین و بولگاکوف است، داستان رابطه ی روشنفکر و قدرت. این نمایش نامه در سال 2012 برنده ی جایزه ی لارنس اولیویه شد.جان هاج فیلم نامه نویس و نمایش نامه نویس اهل بریتانیا است و در سال 1964 در گلاسگو اسکاتلند متولد شد. او نوشتن فیلم نامه را در 1991 آغاز کرد و پس از نوشتن فیلم نامه ی قبر کم عمق در 1994 پزشکی را که شغل خانوادگی اش بود، رها کرد و به لندن رفت و تمام وقتش را به نوشتن اختصاص داد. هاج  ابتدا برای نوشتن فیلم نامه ی رگیابی (یا قطاربازی) در 1996 شناخته شد؛ نمایش نامه ای اقتباسی بر اساس رمانی به همین نام از اروین ولش که جایزه بهترین نمایش نامه ی اقتباسی سال را در جشنواره بفتا برد و در همین رشته هم نامزد اسکار شد. اولین نمایش نامه ای که هاج نوشت، با نام آقای نویسنده و همکارش، در سال 2012 جایزه ی لارنس اولیویه را گرفت.

لیست‌های مرتبط به آقای نویسنده و همکارش

آقای نویسنده و همکارشمرگ و دختر جوانساحل آرمانشهر: سفر (کتاب اول)

مجموعه‌ی «تئاتر و تاریخ» در نشر ماهی

8 کتاب

نشر ماهی مجموعه‌ای منتشر می‌کند با عنوان «تئاتر و تاریخ». در پیشگفتار این مجموعه آمده است: «در این مجموعه بناست نمایش‌نامه‌هایی گنجانده شود که یا ماجرای آن‌ها حول واقعه‌ای تاریخی شکل می‌گیرد یا شخصیت‌های محوری نمایش‌نامه اشخاصی حقیقی‌اند. شاید این دسته‌بندی جزو دسته‌بندی‌های مرسوم در ادبیات نمایشی نباشد، اما در پس آن چندین هدف نهفته است: اول این‌که بدین واسطه ممکن است طیف گستره‌ای از مخاطبان معمول ادبیات، خاصه علاقه‌مندان به تاریخ، جذب این مجموعه شوند و به تاریخ، این بار از منظری دراماتیک، بنگرند. دوم این‌که فرصتی برای علاقه‌مندان به ادبیات نمایشی فراهم آید تا، ضمن خواندن یک نمایش‌نامه، آشنای بیش‌تری با تاریخ حاصل کنند. هدف سوم، که شاید کمی بلندپروازانه به نظر آید، آشتی دادن تاریخ و ادبیات است.» نمایش‌نامه‌های این مجموعه عبارتند از: «سه‌گانه‌ی آرمان‌شهر» (سفر، کشتی‌شکستگان و نجات) اثر تام استاپارد و ترجمه‌ی نازنین دیهیمی و مهدی نوری، مرگ و دختر جوان، نوشته‌ی آؤیل دورفمن و ترجمه‌ی حشمت کامرانی، چیمریکا، نوشته‌ی نانسی کیرک‌وود و ترجمه‌ی نازنین دیهیمی و مهدی نوری و...

"به نام خدا"
آثار هنری ای  هستند که موضوعشان سیر آفرینش اثر هنری ست. فیلمی درباره ی فیلم سازی ،  رمانی درباره رمان نویسی یا نمایشنامه ای درباره نمایشنامه نویسی.

"آقای نویسنده و همکارش" از دسته سوم است. البته  این تمام ماجرا نیست. موضوع وقتی جالب تر می شود که بفهمیم شخصیتِ نمایشنامه نویسِ این نمایشنامه ، بولگاکوف و موضوع نمایشنامه ای  که باید بنویسد استالین است !.
بولگاکوف از منتقدان سرسخت کمونیسم بود و  نمایشنامه ها و داستان هایش همیشه
 سانسور می شدند اما او مسیرش را عوض نکرد و برای خوشامد حکومت مضمون نوشته هایش را تغییر نداد.  حالا همچین نویسنده ای می خواهد درباره استالین بنویسد و مشخصاً باید تملقش را بگوید . بولگاکوف که هرچه تا به حال نوشته قبول داشته  ، با مشکل بزرگی مواجه می شود:
اگر جوری بنویسد که استالین را خوش بیاید ، به آرمان هایش پشت کرده و اگر واقعیتِ استالین را بنویسد که جانش به خطر می افتد.

از تفاوت های داستان و نمایشنامه که بنده تازگی ها متوجهش شدم ، منطق روایی ست . در نمایشنامه انگار رفتار شخصیت ها و  علت انجام برخی رفتارهاشان ، واقعی نیست ، به میزانی غلو شدست . استعاری ست . و در یک کلام نمایشی ست . شاید هم این ویژگی چند نمایشنامه ایست که من خوانده ام.
به هر حال ، کم کم دارم با این قضیه کنار می آیم.

درباره مفهوم نمایشنامه نمی توانم زیاد توضیح بدهم چون اسپویل می شود اما همینقدر بگویم که سعی دارد نشان بدهد قدرت و هنر با هم جمع نمی شود و بالاخره یکی باید به نفع دیگری کنار بکشد .

سر آخر که نمی خواهد مثل من طرفدار بولگاکوف باشید ، اما اگر کمی با او آشنا باشید و یکی دوتا از آثارش هم خوانده باشید ، بهتر می توانید با این نمایشنامه ارتباط بگیرید .
پ.ن:  این دومین نمایشنامه ای بود که از مجموعه تئاتر و تاریخ نشر ماهی خواندم و بگویم که این جریانی که بولگاکوف نمایشنامه ای برای استالین نوشته واقعی ست.