معرفی کتاب مجلس ضربت زدن (نمایشنامه) اثر بهرام بیضایی

مجلس ضربت زدن (نمایشنامه)

مجلس ضربت زدن (نمایشنامه)

4.2
20 نفر |
8 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

39

خواهم خواند

5

شابک
9789646751601
تعداد صفحات
88
تاریخ انتشار
1399/1/2

توضیحات

کتاب مجلس ضربت زدن (نمایشنامه)، نویسنده بهرام بیضایی.

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به مجلس ضربت زدن (نمایشنامه)

لیست‌های مرتبط به مجلس ضربت زدن (نمایشنامه)

یادداشت‌ها

          چند روز پیش بود که یکی از رفقا این کتاب را برایم هدیه خرید و گفت که گویا بهرام بیضایی ناخوش احوال است و در حال دست و پنجه نرم کردن با بیماری سختی‌ست و خلاصه حرف از اینجا درباره هنر و نمایشنامه و تاریخ و... آغاز شد. هر دو لحظات خوشی را با قلمش سپری کرده بودیم. البته خوشی لزوما به معنای شادمانی نیست. گاهی غمت را کسی جوری بیان می‌کند که می‌گویی : آخیش همینو می‌خواستم.
ادعا نمی‌کنم که چیزی از تئاتر و نمایشنامه می‌فهمم چون مطالعه‌ای نداشتم ولی مزه قلم بیضایی زیر زبانم است و نمی‌توانم این را پنهان کنم. چرا که او درام می‌نویسد با طعم تاریخ؛ درام می‌نویسد با طعم حقیقت؛ با طعم شریعت و هر جنس دیگری که فکرش را بکنید. این چیزی‌ست که از استادش ابوالفضل بیهقی آموخته‌ است و جای‌جای نوشته‌هایش بوی بیهقی می‌دهد. اینکه شما در نمایشنامه « مجلس ضربت زدن » حتی یک خط درباره لحظه ضربه خوردن بر فرق حضرت امیر (ع) چیزی نمی‌بینید شما را متعجب نکند چرا که درام یعنی همین؛ درام به شما یاد می‌دهد جزئیات دیگری غیر از اصل مثلا ماجرای تاریخی وجود دارد که می‌شود ذیل آن کلی حرف‌های ناگفته و ناشنیده به مخاطب انتقال داد. درام به شما می‌آموزد که نیاز نیست شخصیت اصلی داستانش را روایت و بازی کند. می‌شود داستان را با نجوای پیرزنی در کنجی، کودکی در هنگام بازی با دوستی و...  تعریف نمود.
اصل مطلب آنکه مثل بیضایی شاید دگر نیاید. برای سلامتی‌اش دعا کنیم. و  چه بیضایی‌ها آمدند و رفتند و کسی آن‌ها را نخواند و نخواست.
        

6

          همیشه دوست داشتم و همچنان هم دوست دارم،نگرش  نویسنده هایی که ادعای دین ومذهب  ندارند رو در مورد شخصیت های تاریخ اسلام بدونم.
برای من جذابه که ببینم چطور این شخصیت ها رو توصیف می کنند در حالی که ایدئولوژی اسلامی ندارند. 

یکی از دلایلی  که این نمایشنامه رو انتخاب کردم همین بود. 
این که جناب بیضایی سعی داره   از  شخصیت  علی (ع) به عنوان یک انسان عصر خودش بنویسه.  کسی  که فقط  امام اول شیعه، جانشین،   پسر عمو و یار پیامبر، قهرمان شجاع تاریخ عرب و....  نیست.  
استاد بیضایی  در بخش هایی از نمایشنامه،  ابوتراب رو از زبان قطامه،  ابن ملجم، خودش، اعراب اولی و دومی و کارگردان و...  و مهم تر از همه از  زبان خود حضرت  توصیف میکنه.
 
مردی که در شرایط های خاصی از زندگیش مثل هر  انسان دیگه ای  خوشحال،  ناراحت، غمگین و افسرده میشه. کسی که از مردم زمان خودش و شیعیان مدعی و درک نکردنش و تفاوت دیدگاه خودش و مردم کوفه  خسته شده و.. 

مطمئنم بارهای دیگه ای هم هست که کتاب رو بازخوانی کنم. 
شخصیت علی(ع) در این داستان به اندازه فهم هر انسانی و با هر تربیت و دیدگاهی، قابل درکه. 
        

14