معرفی کتاب ماهیت و کارکردهای تفکر نقادانه و خلاقانه اثر لیندا الدر مترجم محمدمهدی خسروانی

ماهیت و کارکردهای تفکر نقادانه و خلاقانه

ماهیت و کارکردهای تفکر نقادانه و خلاقانه

لیندا الدر و 2 نفر دیگر
3.0
18 نفر |
3 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

29

خواهم خواند

11

ناشر
آسیم
شابک
9786008547112
تعداد صفحات
104
تاریخ انتشار
1398/10/23

توضیحات

        رابط? میانِ جنب? خلّاقانه و جنب? نقادان? تفکر غالباً به درستی فهمیده نمی شود. این بدفهمی تا حدود زیادی نتیج? تصویری است که رسانه های گروهی از اشخاصِ خلّاق و نقّاد عرضه می کنند. رسانه ها همواره شخصِ خلّاق را شبیه یک دانشمند خل وضع نشان می دهند که قدرت تخیل بالایی دارد و خودجوش، هیجانی، و سرچشم? اندیشه های نادر است، اما غالباً در عالمی دیگر سیر می کند و از واقعیت های روزمره فاصله دارد. در عوض، شخصِ نقّاد را، به غلط، شخصی صرفاً ایرادگیر، شکّاک، منفی نگر، خرده گیر، انعطاف ناپذیر، و عیب جو نشان می دهند. در نگاه اول به نظر می رسد که تفکر نقادانه و تفکر خلاقانه با هم ارتباطی ندارند یا حتی در تضاد با یکدیگرند. ظاهر قضیه این است که تفکر نقادانه خودآگاه و قابل آموزش است و تفکر خلاقانه ناخودآگاه و غیر قابل آموزش. این دیدگاه کاملاً غلط نیست، اما بهر? بسیار اندکی از حقیقت دارد. حقیقتِ نهفته در دیدگاه یادشده این است که هیچ شیو? شناخته شده  و مشخصی برای ایجاد خلاقیت نبوغ آمیز در افراد وجود ندارد. با این حال، راه هایی برای آموزش همزمان تفکر نقادانه و خلاقانه وجود دارد.این کتاب رابط? میان وجه خلاقانه و وجه نقادان? تفکر را بررسی می کند و نشان می دهد که تفکر نقادانه و خلاقانه نیازمند یکدیگرند. همچنین نشان می دهد که ذهن های بزرگ در نتیج? به کارگیری همزمان تفکر نقادانه و خلاقانه پدید آمده اند.
      

یادداشت‌ها

          کتاب «ماهیت و کارکردهای تفکّر نقادانه و خلاقانه» تلاشی است برای پیوند بین دو ساحت ذهن: ساحت انتقادی و ساحت تولیدی.
ریچارد پل معتقد است که میان جنبه خلاقانه و سنجشگرانه ذهن رابطه‌ای جدایی ناپذیر برقرار است و بدون تفکّر خلاقانه نمی‌توان سنجشگرانه اندیشید و بدون تفکّر سنجشگرانه نیز نمی‌توان مطلب یا دانشی را تولید کرد. همچنین قواعد سنجشگرانه اندیشی در همه فضاهای زندگی جاری است حتی در هنر که امری ذوقی قلمداد می‌شود.
بیشتر مطالب کتاب حول دو محور است: ۱- شیوه‌های اندیشیدن خلّاقانه و توضیحاتی راجع به آن. ۲- دستیابی به منطق فهم مطالب توسط ذهن.
نویسنده معتقد است که خلاقانه اندیشی یک مسئله رازآلود یا یک موهبت خدادادی نیست بلکه نیازمند محیط رشد دهنده و همّت افراد است و این تلاش است که باعث تولید مسئله می‌شود نه استعداد.
همچنین او بر وجود نظام‌های فکری تأکید دارد و معتقد است که برای اینکه ذهنی منظّم و خلاق داشته باشیم باید از الفاظ حرفه ‌ای در محاورات‌مان استفاده کنیم و به کلمات و کاربردشان دقّت داشته باشیم. برای یادگیری رشته‌های دیگر نیز باید روی مفاهیم و کلمات دقّت کنیم و معانی را در ذهن خودمان با الفاظ خاص خودمان تفسیر و تحلیل کنیم زیرا الفاظ آفریده شده ذهن ما هستند نه برساخته‌ی اجتماع.
        

20