معرفی کتاب رساله درباره ی نادر فارابی اثر مصطفی مستور

رساله درباره ی نادر فارابی

رساله درباره ی نادر فارابی

3.3
25 نفر |
10 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

58

خواهم خواند

7

شابک
9786002296542
تعداد صفحات
80
تاریخ انتشار
1397/12/1

توضیحات

        
کاش دنیا مثل دیواری بود که پشت داشت و میشد رفت پشت آن ایستاد کاش دنیا در خروجی داشت که می شد از آن بیرون زد و رفت توی حیاط پشتی آن و دراز کشید و خوابید و یا در بیخیالی محض دست ها را توی جیب گذاشت و سوت زد و یا در تنهایی مطلق نشست و سیگار کشید و قهوه خوردکاش میشد دنیا را منظورم این است که همه دنیا را،با ستاره ها و کهکشان ها و آسمان ها و زمین هایش،مثل قالی لوله کرد و کنار گذاشت.

      

یادداشت‌ها

          کتاب در مورد ناپدید شدن نادر فارابی ترانه سرا و دبیر فارسی مدرسه درختی، در 4 بخش نوشته شده. بخش اول یادداشت های یکی از دوست و همکاران نادر در مورد زندگی او، بخش دوم راجع به زندگی نادر به توجه به دیده ها و شنیده ها و مستندات، بخش سوم یادداشت کوتاهی از خود نادر پیش از ناپدید شدن  و بخش چهارم تکمله و جمع بندی است. این کتاب مجموعا بسیار کم حجم است اما در همین تعداد کم صفحات مستور به خوبی توانسته خواننده را جذب خود کند. نثر کتاب شبیه دیگر آثار داستانی نیست. نوع نگارش مانند یک گزارش یا مقاله است. پاورقی های متعدد و طولانی و گاه ارجاعات به کتب دیگر همین نویسنده  و هوجهت آشنایی بیشتر با برخی شخصیت ها (که در داستان های دیگر مستور هم حضور داشته اند) همگی تاییدی بر انتخاب صحیح برای نام گذاری این کتاب است و هوشمندی نویسنده را می رساند. 
به نظر می رشد که این کتاب زمینه ای را ایجاد کرده باشد تا مستور بعد ها بیشتر به نادر فارابی بپردازد. اگر پیش بینی من درست باشد، این کتاب هم یک پیش درآمد عالی به شمار می رود و هم خود به تنهایی نوع جدیدی از داستان را معرفی کرده است.
        

6

          مستور در بخش کوتاهی از کتاب سه گزارش کوتاه درباره ی نوید و نگار پای نادر فارابی را به داستان هایش باز کرد و در پاورقی توضیح داد که در  آینده درباره ی او خواهد نوشت. و اینک این کتاب رساله ای کوتاه درباره ی شرح حال اوست و آنچه که او را به ناپدید شدن سوق داد.

جدید ترین اثر مستور فرقی بسیار مهم و اساسی با هرآنچه که تا به حال از مستور خوانده ایم دارد. سبک نگارش کتاب، اصلا داستان گونه نیست و بیشتر شبیه مقالات اجتماعی است با دغدغه ی آسیب شناسی و ریشه یابی مسائل. این رساله از چهار بخش تشکیل شده است:

بخش اول،گزارش فشرده ای درباره نادر از زبان خسرو، دوست و همکارش. بخش دوم، نگاه کوتاهی است بر روزهایی که نادر در مدرسه تدریس می کرد. بخش سوم، دست نوشته ای از نادر قبل از ناپدید شدنش. و بخش چهارم، یادداشتی کوتاه درباره سرانجام نادر، که به گفته مستور تنها برای احترام به خوانندگانی آورده شده است که بیشتر از زندگی آدم ها به سرانجام آن ها علاقه مندند. 

مستور در مقدمه کتاب گفته است که همیشه نوشتن برایش کاری غیرقابل تحمل و عذاب آور بوده است اما این بار نوشتن درباره ی نادر فارابی آن را به شکل سُکرآوری به کاری لذت بخش تبدیل کرده است. لذتی که نه تنها در برابر رنج نوشتن ایستاده است بلکه به نظر می رسد، آن را مغلوب هم کرده است، آن هم با هدف کمک کردن به خواننده برای جست و جوی راهی معقول برای درک و تحمل زندگی. 


        

3