معرفی کتاب سمفونی مردگان اثر عباس معروفی

سمفونی مردگان

سمفونی مردگان

4.3
1,246 نفر |
395 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

347

خوانده‌ام

3,494

خواهم خواند

3,153

ناشر
ققنوس
شابک
9789643113445
تعداد صفحات
352
تاریخ انتشار
1399/10/13

توضیحات

کتاب سمفونی مردگان، نویسنده عباس معروفی.

لیست‌های مرتبط به سمفونی مردگان

نمایش همه
Mona

Mona

1404/4/4

جاناتان مرغ دریاییشازده کوچولوشایو

کتاب هایی که حاضرم چندین بار بخوانم

7 کتاب

چندتا از بهترین هایی که خوندم هستن که واقعا هرکدام شمارو به دنیا و فضای خاص خودش میبره به‌طوری که شما فکرمیکنید دارید زندگی میکنید اون کتاب رو انقدر که توصیفات کامل و عالی هستن و ما انسانها با آنها به راحتی همزاد پنداری میکنیم. مخصوصا با کتاب سمفونی مردگان، جاناتان مرغ دریایی و انجمن شاعران مرده اگر میخواهید انگیزه بگیرید جاناتان مرغ دریایی بهترین گزینه است برای شما اگر میخواهید به یک معلمی که براتون ارزشمند هست هدیه ای بدهید انجمن شاعران مرده بهترین انتخاب است و اگر میخواهید ارزش شعر و شاعری رو متوجه بشوید سمفونی مردگان به‌نظرم انتخاب مناسبیه بیگانه هم شاهکاری است که من چیزی در قبال این کتاب ندارم بگم فقط باید این کتاب رو خوند! کلمات نمیتونن این کتاب رو توصیف کنن. درسته کم حجم و جیبی است ولی عمق این کتاب غیرقابل توصیف است. نازنین داستایفسکی هم که جای خود دارد، یک رمان بسیار جذاب و بی‌نظیر. کتاب شایو از اوسامو دازای، به‌نظر م این کتاب به خوبی میتواند ارزش مادر را نشان دهد!

3

mehranehm

mehranehm

1404/4/2

شوهر آهو خانمسمفونی مردگانچشم هایش

کتاب های پر فروش

22 کتاب

لیست پرفروش ترین کتاب های ایران ۱. کتاب شوهر آهو خانم ۲. کتاب چشم‌هایش ۳. کتاب سمفونی مردگان ۴. کتاب یک عاشقانه آرام ۵. کتاب سال بلوا ۶. کتاب گیله مرد ۷. کتاب بوف کور ۸. کتاب شازده کوچولو ۹. کتاب صد سال تنهایی ۱۰. کتاب ملت عشق ۱۱. کتاب ۴۸ قانون قدرت ۱۲. کتابخانه نیمه‌شب ۱۳. کتاب مغازه خودکشی ۱۴. مجموعه کتاب کلیدر ۱۵. کتاب کیمیاگر ۱۶. کتاب معجزه شکرگزاری ۱۷. کتاب ۱۹۸۴ ۱۸. کافکا در کرانه ۱۹. کتاب هر دو در نهایت می‌میرند ۲۰. کتاب محکم در آغوشم بگیر ۲۱. کتاب عادت‌های اتمی ۲۲. کتاب عشق سال‌های وبا ۲۳.  کتاب بامداد خمار ۲۴. کتاب اعلان قرعه ۴۹ ۲۵. کتاب آتش بدون دود ۲۶. کتاب بنویس تا اتفاق بیفتد ۲۷. کتاب بادبادک باز ۲۸. کتاب زمین سوخته ۲۹. کتاب انسان در جستجوی معنا ۳۰. کتاب تکه‌هایی از یک کل منسجم ۳۱. کتاب ماهی سیاه کوچولو ۳۲. کتاب اثر مرکب ۳۳. کتاب موش‌ها و آدم‌ها ۳۴. کتاب سووشون ۳۵. کتاب مزرعه حیوانات (قلعه حیوانات) ۳۶. کتاب راز داوینچی ۳۷. کتاب دختری که رهایش کردی ۳۸. کتاب داستان دو شهر ۳۹. کتاب هنر ظریف بی‌خیالی ۴۰. کتاب جای خالی سلوچ ۴۱. کتاب هم‌نوایی شبانه ارکستر چوب‌ها ۴۲. کتاب شب‌های روشن ۴۳. کتاب جزء از کل ۴۴. کتاب هنر شفاف اندیشیدن ۴۵. کتاب دایی جان ناپلئون ۴۶. کتاب دنیای سوفی ۴۷. کتاب چگونه کمال‌گرا نباشیم ۴۸. کتاب ناطور دشت (ناتور دشت) ۴۹. کتاب گتسبی بزرگ ۵۰. کتاب بلندی‌های بادگیر ۵۱. کتاب جنایت و مکافات ۵۲. کتاب سیر عشق ۵۳. کتاب باشگاه پنج صبحی‌ها ۵۴. کتاب من او را دوست داشتم ۵۵. کتاب غرور و تعصب ۵۶. کتاب خرده جنایت‌های زناشوهری ۵۷. کتاب آیین دوست‌یابی ۵۸. کتاب خوشه‌های خشم ۵۹. کتاب کار عمیق ۶۰. کتاب قدرت بی قدرتان ۶۱. دیوان اشعار فروغ فرخزاد ۶۲. کتاب چرا کسی قبلا این‌ها را به من نگفته بود ۶۳. کتاب آلیس در سرزمین عجایب ۶۴. کتاب بی حد و مرز (نامحدود) ۶۵. کتاب مسخ ۶۶. من پیش از تو ۶۷. کتاب چرند و پرند ۶۸. کتاب طعم گس خرمالو ۶۹. کتاب قدرت شروع ناقص ۷۰. کتاب رویای نیمه شب ۷۱. کتاب قهوه سرد آقای نویسنده ۷۲. رمان سالتو ۷۳. ‌کتاب چهار میثاق ۷۴. کتاب خودشناسی ۷۵. کتاب زنان زیرک؛ چرا مردان عاشق زنان زیرک می‌شوند؟ ۷۶. کتاب ریز عادت‌ها ۷۷. کتاب روی ماه خداوند را ببوس ۷۸. کتاب کافه پیانو ۷۹. کتاب منِ او ۸۰. کتاب قیدار  ۸۱. آبنبات هل‌دار ۸۲. کتاب واقع‌نگری (واقعیت) ۸۳. کتاب شدن ۸۴. کتاب همه چیز به فنا رفته (اوضاع خیلی خراب است) ۸۵. کتاب مرگ ایوان ایلیچ ۸۶. کتاب چهل نامه کوتاه به همسرم ۸۷. کتاب گاو بنفش ۸۸. کتاب مثل خون در رگ‌های من  ۸۹. کتاب و آنگاه هیچ کس نماند ۹۰. کتاب اتاق شماره ۶ ۹۱. کتاب بادبادک‌ها ۹۲. کتاب پیش از آنکه قهوه‌ات سرد شود ۹۳. کتاب تخت خوابت را مرتب کن ۹۴. کتاب خاطرات یک آدمکش  ۹۵. کتاب مغازه جادویی ۹۶. کتاب هری پاتر و یادگاران مرگ ۹۷. کتاب خشم و هیاهو ۹۸. کتاب هنر عشق ورزیدن ۹۹. بار دیگر شهری که دوست می‌داشتم ۱۰۰. کتاب مردی به نام اُوه

1

پست‌های مرتبط به سمفونی مردگان

یادداشت‌ها

زینب

زینب

1400/4/16

          [سمفونیِ مردگان]: جنگِ جهانیِ دوم: اردبیل:
هوایِ سردِ استخوان‌سوز
کلاغ‌هایی که در تمامِ طولِ داستان فریاد می‌زنند: برف...برف...
آیدین، جوانِ روشنفکر، تنها موجودِ زنده‌ی این فضای مُرده و یخ‌بسته، که در تقابل با غفلتِ مردمِ خواب‌زده، فرهنگِ عقیم و معیوبِ جامعه‌ی پدرسالار و خانواده‌ی تندرو و خُرافی‌اش(پدر و اورهان، برادرِ کوچکتر) به جنون می‌رسد.
مادر و خواهرِ دوقلو‌ی آیدین (آیدا) که به گناهِ زن بودن قربانیِ جامعه و حاملِ اندوه و فلاکتی مُدام‌اند.و سرنوشتِ شومِ آیدا که جنون آیدین را تسریع می‌بخشد.
یوسف برادرِ بزرگتر و ناتوانِ آیدین که قربانیِ رذالتِ اورهان می‌شود.
و اورهان که با تمامِ پَستی‌اش قربانیِ گندابِ تفکراتِ پوسیده‌ی جامعه است.
تمامِ عناصرِ توصیف و فضاسازی و از جانب دیگر رفت و برگشت‌های زمانی در ما یخ‌زدگی و وهمی را ایجاد می‌کنند که درخورِ موضوعِ کتاب است.
گویی جنون سرنوشتِ محتومِ جوان‌هایی بوده که روزی می‌خواستند آدم‌های بهتری باشند. من می‌توانم سال‌ها بر این سرنوشتی که ناگزیر می‌شود بگریم.
سمفونی مردگان را سال‌ها پیش خواندم و با تورق و باز دیدنش دلم میخواهد خواندنش را از سر بگیرم.

بُرِش:
[چه تنهایی عجیبی! 
پدر خیال می­کرد آدم وقتی در حجره ­ی خودش تنها باشد، تنهاست.
نمی­دانست که تنهایی را فقط در شلوغی میشود حس کرد.]
        

60

این یادداشت مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

25

18

          قابیل گفت من تو را البته خواهم کشت، هابیل گفت من را گناهی نیست که خدا قربانی پرهیزگاران را خواهد پذیرفت اگر تو به کشتن من دست بر آوری من هرگز به کشتن تو دست بر نیاورم که من از خدای جهانیان می‌ترسم، می‌خواهم که گناه کشتن من و گناه مخالفت تو هر دو به تو بازگردد تا اهل جهنم شوی که آن آتش جزای ستمکاران عالم است. آنگاه پس از این گفت‌وگو هوای نفس او را بر کشتن برادرش ترغیب نمود تا او را به قتل برساند و بدین سبب از زیانکاران گردید.
بسیار برایمان پیش آمده است که در خانواده همه یک نظر نباشیم، یکی سنتی و یکی مدرن، یکی قدیمی و یکی به‌روز، یکی روشن‌بین و یکی دربند عقاید اجدادی... . در این داستان یک خانواده سنتی توصیف می‌شود که دارای چهار فرزند هستند و هر کدام به نوعی نماینده یک تفکر خاص می‌باشند جدال بین آیدین و اورهان شدیدتر است. آیدین با تفکری مدرن جلو می‌رود و از خانواده طرد می‌شود اورهان برادر دیگر که پایبند به سنت‌هاست و فرزند مورد علاقۀ پدر است. جابر پدر آیدین از شعر گفتن و کتاب ‌خواندن آیدین هراس دارد و او را از همۀ این کارها و شعر‌گفتن‌ها منع می‌کند و حتی کار را به جایی می‌رساند که کتاب‌ها و حتی اتاقش را می‌سوزاند و عقیده دارد اینها فتنه و اسباب شیطانند در نهایت فشار روانی روی آیدین زیاد می‌شود و ماجراهای دردناکی را رقم می زند.
برادرکشی و فروپاشی خانواده از مضامینِ اصلی سمفونی‌مردگان هستند. سرتاسر داستان را سیاهیِ سرما، برف و مرگ فرا گرفته است و با پیش‌رفتن داستان و سنگین‌تر شدن ظلم صورت گرفته و غمِ جاری در داستان این توصیفات تیره‌تر می‌شوند. گویا تمام مردگان این سمفونی محکوم به غم و عاقبتی شوم هستند هیچ یک در نهایت به آرامش نخواهد رسید. پدر و مادر هر دو در آرامش نمردند. پدر در دغدغه بذر حسد و نفاق که بین دو برادر کاشته بود مرد و مادر در دغدغۀ عاقبت آیدین فرزندی که جگرگوشه‌اش بود اما به سبب زن‌بودن توانایی ایستادن در برابر ظلم پدر و سپس اورهان را نداشت و روز به روز نابودی‌اش را مشاهده کرد و در نهایت با نگرانی بسیار از سرنوشت فرزند محبوبش این سمفونی را ترک کرد.
در طول داستان اتفاقات به ترتیب موقع زمانی مرور نمی‌شوند بلکه جایی گریز به گذشته می‌زند و هر بار قسمتی از گذشته را بیان می‌کند که باعث می‌شود زمان حال و گذشته با هم ترکیب شوند. راوی در دیالوگ‌ها از پاراگرافی به پاراگراف بعد تغییر می‌کند اما از نوع توضیحات متوجه می‌شویم که کدام شخصیت در حال حرف زدن است.
«مردم پشت سر خدا هم حرف می‌زنند»
«تنهایی را فقط در شلوغی می‌شود حس کرد»
«همیشه بچۀ اول مکافات دیگران را پس می‌دهد»
«به قول ایاز با دو دسته نمی‌شود بحث کرد: با سواد و بی‌سواد»
        

16

Mobina Fathi

Mobina Fathi

1400/9/11

          سمفونی مردگان، سمفونی دائما در حال اجرا در متن زندگی‌هایمان!
«سمفونی مردگان» از محبوب‌ترین رمان‌هایی بود که خواندم و خواندنش را هر چندگاهی برای خودم نسخه نوشتم. اما چرا؟چرا تا این اندازه مجذوب این کتاب شدم! با خواندن سطر به سطر و کلمه به کلمه داستان که مثل جاده‌ای سنگلاخ پیش می‌رود، انگار که خودمان را زندگی می‌کنیم ، خود فراموش شده‌مان، خودی که زیر سنگینی چرک این زندگی‌های بی‌معنی مدفون شده است را با نام «آیدین» پیدا می‌کنیم. شاید چند سطری که پشت جلد کتاب نوشته شده، خود گویای همه چیز باشد: « کدام یک از ما آیدینی پیش رو نداشته است، روح هنرمندی که به کسوت سوجی دیوانه‌اش درآورده‌ایم. به قتلگاهش برده‌ایم و با این همه او را جسته‌ایم و تنها و تنها در ذهن او زنده مانده‌ایم. کدام یک از ما؟» 
معروفی برای فصل‌بندی کتاب از کلمه«موومان» استفاده کرده است که با توجه به نام کتاب، جالب توجه است و به نوعی مخاطب را دعوت به گوش سپاردن به این سمفونی غمگین می‌کند. موومان اصطلاحی در موسیقی است که در طول اجرای سمفونی بعد از اتمام یک بخش و قبل از شروع اجرای بعدی، مدتی سکوت مسحور شدگی برای مخاطبان به ارمغان می‌آورد؛ همانطورکه ما با گوش سپاردن به سمفونی مردگان، پس از هر موومان چاره‌ای جز سکوت نداریم.
داستان شامل چهار موومان است و هر موومان از زاویه دید یکی از شخصیت‌ها روایت می‌شود و همین سبب شده تا این موضوع از جانب منتقدان و مخاطبان عنوان شود که معروفی، به تقلید یا الهام از «خشم و هیاهو»ی فاکنر از این سبک استفاده کرده است که بررسی این مسئله در این مقال نمی‌گنجد. همچنین معروفی از تکنیک جریان سیال ذهن و بازگشت‌های مدام به گذشته شخصیت‌ها استفاده کرده که فضای داستان را رازگونه‌تر می‌کند.
اما داستان، داستان در اردبیل سال‌های 1313 تا 1355 یعنی مصادف با جنگ جهانی دوم شکل می‌گیرد که در آن زمان اردبیل به لحاظ سیاسی بسیار حائز اهمیت بود. از کارخانه پنکه سازی لرد که نماد حضور انگلیس و پس از مرگ لرد و تبلیغ شرکت بایکوت که نماد ورود آمریکایی‌ها است تا خود اردبیل که به نوعی نماد تمام ایران است، مخاطب از اهمیت فضا مطلع می‌شود. 
اما علیرغم توجه معروفی به زمینه‌های سیاسی برای طرح داستان، اصل داستان مسئله‌ای بسیار مهم‌تر است. آیدین که معنای روشنایی می‌دهد و به واسطه شخصیتی که نویسنده برایمان از او تعریف می‌کند که آدمی اهل مطالعه و دغدغه‌مند است، درمی‌یابیم که او نماد روشنفکری است و در مقابل پدر که به هر طریق به مقابله با او می‌پردازد، نماد سنت است و تقابل این دو با هم که سنت چطور همیشه ناجوانمردانه مچ روشنفکری را می‌خواباند و پرسشگری را سرکوب می‌کند، به خوبی در رابطه این پدر و پسر تصویر شده است. معروفی به زیبایی اسیر سنت بودن و تلاش برای فهم، رسوخ روح شیطان قلمداد شدن را بیان کرده است.
سمفونی مردگان داستان ظلمی است که همه ما به آیدین‌هایمان می‌کنیم. ما که اورهان هستیم و تماما پدر را تکرار می‌کنیم؛ بدون قطره‌ای سوال اسیر سنت هستیم و آیدین‌هایمان را زیر دریای ندانستن‌هایمان غرق می‌کنیم. سمفونی مردگان یعنی ما اروهان‌ها و پدرها که روح آیدین‌هایمان را می‌سوزانیم و سپس باز ما مادرها که از پشت شیشه پنجره عزاداریشان را می‌کنیم. بله، سمفونی مردگان کتابی است که تمام شخصیت‌هایش را در درون خودمان می‌توانیم پیدا کنیم. بعضی اورهان‌هایمان پررنگ‌تر است و بعضی آیدین‌ها که خوش به حال دسته دوم!
«جلوی خانه خدا بوسیدمت.» سورملینا به آیدین گفته بود و با عشق سنت‌شکنی کرده بود. این رمان شاید یک یادآوری باشد که چه بلایی بر سر آیدین‌هایمان آوردیم؛ اگر نه چطور پس از تمام شدنش، دلمان برای خودمان تنگ می‌شود؟
        

23