معرفی کتاب چشم هایش اثر بزرگ علوی

چشم هایش

چشم هایش

3.6
961 نفر |
222 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

103

خوانده‌ام

2,191

خواهم خواند

502

ناشر
نگاه
شابک
9786003761834
تعداد صفحات
272
تاریخ انتشار
1399/3/25

توضیحات

        
چشمهایش، شاخص ترین اثر بزرگ علوی است. این کتاب روایت یکی از دوستداران نقاش معروفی به نام “ماکان” است که به دنبال راز مرگ مشکوک استاد در تبعید است. در خلال داستان آقای ناظم همان دوستدار استاد حدس می زند که راز مرگ استاد در یکی از تابلوهای ایشان که به خط خود استاد “چشمهایش” نامیده شده و در شخصیت مدل این اثر نهفته است. پس از آن سعی می کند با پیدا کردن زن به تصویر کشیده شده در تابلو به این راز دست پیدا کند...
      

دوره‌های مطالعاتی مرتبط

تعداد صفحه

30 صفحه در روز

لیست‌های مرتبط به چشم هایش

نمایش همه
mehranehm

mehranehm

1404/4/2

شوهر آهو خانمسمفونی مردگانچشم هایش

کتاب های پر فروش

22 کتاب

لیست پرفروش ترین کتاب های ایران ۱. کتاب شوهر آهو خانم ۲. کتاب چشم‌هایش ۳. کتاب سمفونی مردگان ۴. کتاب یک عاشقانه آرام ۵. کتاب سال بلوا ۶. کتاب گیله مرد ۷. کتاب بوف کور ۸. کتاب شازده کوچولو ۹. کتاب صد سال تنهایی ۱۰. کتاب ملت عشق ۱۱. کتاب ۴۸ قانون قدرت ۱۲. کتابخانه نیمه‌شب ۱۳. کتاب مغازه خودکشی ۱۴. مجموعه کتاب کلیدر ۱۵. کتاب کیمیاگر ۱۶. کتاب معجزه شکرگزاری ۱۷. کتاب ۱۹۸۴ ۱۸. کافکا در کرانه ۱۹. کتاب هر دو در نهایت می‌میرند ۲۰. کتاب محکم در آغوشم بگیر ۲۱. کتاب عادت‌های اتمی ۲۲. کتاب عشق سال‌های وبا ۲۳.  کتاب بامداد خمار ۲۴. کتاب اعلان قرعه ۴۹ ۲۵. کتاب آتش بدون دود ۲۶. کتاب بنویس تا اتفاق بیفتد ۲۷. کتاب بادبادک باز ۲۸. کتاب زمین سوخته ۲۹. کتاب انسان در جستجوی معنا ۳۰. کتاب تکه‌هایی از یک کل منسجم ۳۱. کتاب ماهی سیاه کوچولو ۳۲. کتاب اثر مرکب ۳۳. کتاب موش‌ها و آدم‌ها ۳۴. کتاب سووشون ۳۵. کتاب مزرعه حیوانات (قلعه حیوانات) ۳۶. کتاب راز داوینچی ۳۷. کتاب دختری که رهایش کردی ۳۸. کتاب داستان دو شهر ۳۹. کتاب هنر ظریف بی‌خیالی ۴۰. کتاب جای خالی سلوچ ۴۱. کتاب هم‌نوایی شبانه ارکستر چوب‌ها ۴۲. کتاب شب‌های روشن ۴۳. کتاب جزء از کل ۴۴. کتاب هنر شفاف اندیشیدن ۴۵. کتاب دایی جان ناپلئون ۴۶. کتاب دنیای سوفی ۴۷. کتاب چگونه کمال‌گرا نباشیم ۴۸. کتاب ناطور دشت (ناتور دشت) ۴۹. کتاب گتسبی بزرگ ۵۰. کتاب بلندی‌های بادگیر ۵۱. کتاب جنایت و مکافات ۵۲. کتاب سیر عشق ۵۳. کتاب باشگاه پنج صبحی‌ها ۵۴. کتاب من او را دوست داشتم ۵۵. کتاب غرور و تعصب ۵۶. کتاب خرده جنایت‌های زناشوهری ۵۷. کتاب آیین دوست‌یابی ۵۸. کتاب خوشه‌های خشم ۵۹. کتاب کار عمیق ۶۰. کتاب قدرت بی قدرتان ۶۱. دیوان اشعار فروغ فرخزاد ۶۲. کتاب چرا کسی قبلا این‌ها را به من نگفته بود ۶۳. کتاب آلیس در سرزمین عجایب ۶۴. کتاب بی حد و مرز (نامحدود) ۶۵. کتاب مسخ ۶۶. من پیش از تو ۶۷. کتاب چرند و پرند ۶۸. کتاب طعم گس خرمالو ۶۹. کتاب قدرت شروع ناقص ۷۰. کتاب رویای نیمه شب ۷۱. کتاب قهوه سرد آقای نویسنده ۷۲. رمان سالتو ۷۳. ‌کتاب چهار میثاق ۷۴. کتاب خودشناسی ۷۵. کتاب زنان زیرک؛ چرا مردان عاشق زنان زیرک می‌شوند؟ ۷۶. کتاب ریز عادت‌ها ۷۷. کتاب روی ماه خداوند را ببوس ۷۸. کتاب کافه پیانو ۷۹. کتاب منِ او ۸۰. کتاب قیدار  ۸۱. آبنبات هل‌دار ۸۲. کتاب واقع‌نگری (واقعیت) ۸۳. کتاب شدن ۸۴. کتاب همه چیز به فنا رفته (اوضاع خیلی خراب است) ۸۵. کتاب مرگ ایوان ایلیچ ۸۶. کتاب چهل نامه کوتاه به همسرم ۸۷. کتاب گاو بنفش ۸۸. کتاب مثل خون در رگ‌های من  ۸۹. کتاب و آنگاه هیچ کس نماند ۹۰. کتاب اتاق شماره ۶ ۹۱. کتاب بادبادک‌ها ۹۲. کتاب پیش از آنکه قهوه‌ات سرد شود ۹۳. کتاب تخت خوابت را مرتب کن ۹۴. کتاب خاطرات یک آدمکش  ۹۵. کتاب مغازه جادویی ۹۶. کتاب هری پاتر و یادگاران مرگ ۹۷. کتاب خشم و هیاهو ۹۸. کتاب هنر عشق ورزیدن ۹۹. بار دیگر شهری که دوست می‌داشتم ۱۰۰. کتاب مردی به نام اُوه

1

پست‌های مرتبط به چشم هایش

یادداشت‌ها

این یادداشت مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

          به نام او

🔹️«چشمهایش» را مدتها بود که می‌خواستم بخوانم مانند بسیاری از آثار مهم ادبیات داستانی ایرانی که نخوانده‌ام و در کتابخانه انتظار مرا می‌کشند؛ بیشترِ چشمهایش را هم نخواندم بلکه شنیدم، نسخه صوتی‌اش را با صدای آرمان سلطان‌زاده در سفر برون‌شهریی که داشتم، شنیدم. پیش از هرچیزی باید بگویم که این گوینده معروف و پرطرفدار متاسفانه کارنابلد است و ای‌کاش تعداد افراد خبره در این حوزه زیاد شوند تا بتوانند داستان را با لحنی درست و با زیر و بمی به‌جا  به مخاطب منتقل کنند.

🔸️«چشمهایش» مهمترین اثر بزرگ علوی نویسنده جریان‌ساز و یکی از چند تن افرادی که داستان نوین فارسی را پایه‌گذاری کردند، در سال هزار و سیصد و سی و یک نوشته شده است، علوی دو سال بعد، پس از کودتای بیست و هشت مرداد برای همیشه از ایران رفت و کتابهایش نیز تا سالها در ایران اجازه انتشار نداشت ولی خب او و داستانهایش بالاخص «چشمهایش» تاثیر خود را بر نویسندگان بعدی گذاشتند.

🔸️اگر بخواهیم با دید امروزی به این رمان نگاه کنیم، مشکلات و خللی را می‌توانیم بر آن برشمریم مثلا شخصیت‌پردازیهای ناپخته یا تمهیدات بیش از اندازه نویسنده در نسبت با بن‌مایه ضعیف و کم‌رمق آن. مثلا در مورد شخصیت‌پردازی، شخصیت اصلی داستان، استاد ماکان در بخش اول و از زبان راوی اول هنرمندی بزرگ، گوشه‌گیر و تا حدودی مرموز معرفی می‌شود و در بخش دوم و از زبان راوی اصلی فردی مبارز و تاثیرگذار در ابعادی وسیع، علوی هیچ تلاشی برای توجیه این تناقض نکرده است و از جهتی دیگر او مقدمه‌چینی پروپیمانی دارد ولی آنچه به‌عنوان داستان اصلی مطرح می‌کند توقعات را برآورده نمی‌کند.

🔹️به هر رو اگر این رمان را در موقعیت تاریخی آن ببینیم با رمان موفقی روبرو خواهیم بود که در قیاس با دیگر آثاری که از نویسندگان هم‌عصر او در دست است، هم زبان شسته‌رفته و سالمی دارد و هم ساختار روایی منسجم‌تری، واقعیت امر در صفحات پایانی به اینکه هم‌وطن بزرگ علوی هستم بر خود بالیدم، بر خود بالیدم که تاریخ معاصر نویسندگانی چون او را به خود دیده که وظیفه‌ای جز اعتلای فرهنگ ایرانی و زبان فارسی برای خود قائل نبودند و با وجود ناملایمات و سختی‌های فراوان از جمله تحمل زندگی در غربت دست از تلاش نکشیدند. خدا جزای خیر به ایشان دهد.
        

34

این یادداشت مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

          اگر اهل مطالعه باشید امکان نداره که تعریف این کتاب رو نشنیده باشید و حداقل یک بار به شما پیشنهاد نداده باشند که این کتاب رو بخونید؛ شروع کتاب(به عبارتی ایجاده گره داستان ) از نظر من غلوآمیز بود طوری که واقعا این گره های داستانی من رو ترغیب نمیکرد که ادامه داستان رو بخونم اما از زمانی که زنی که چشم های او رو نقاشی کرده بودند وارد داستان میشه جذابیت داستان بیشتر میشه چراکه بزرگ علوی به خوبی تاروپود وجودی و روان یک زن رو که به ابتذال کشیده شده وتلاش می کنه که از اون ابتذال خودش رو بیرون بکشه رو به خوبی نشون داده(باتوجه به اینکه علوی خودش یک مرده!) و حتی اینقدر این ارتعاشات روحی فرنگیس(شخصیت زن اصلی داستان) به خوبی و درستی بیان شده که من هم گاهی حس همزاد پنداری میکردم...
اگرکتاب رو بخونید کاملا متوجه می شوید که فعالیت های سیاسی داستان در سایه ی عشق فرنگیس به ماکان در حال انجام شدنه و بیشتر باید انتظار یک رمان عاشقانه ای داشت که به اقتضا اون دوره درگیر فعالیت های سیاسی شده و خب به طبع مبارزه هایی  رو هم شرح میده.
ور در کل من میتونم صفت خوب رو به این رمان اطلاق کنم و بهتون پیشنهاد میدم این رمان روان رو حتما مطالعه کنید.
        

19

این یادداشت مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

9

این یادداشت مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

          کتاب چشم هایش ، یکی از معروف ترین آثار بزرگ علوی است. داستان این کتاب از آن جا آغاز می‌شود که شخصیت اصلی به دنبال جستجوی چشم هایی آشنا است. چشم‌هایی که در یک تابلو خود را به او نشان داده و او را شیفته ی خود کرده اند. شخصیت مهم  این کتاب، استاد و نقاش بزرگی به نام ماکان است که در فضای خفقان آور تهران سال 1317 زندگی می‌کند و به چاپ و انتشار اعلامیه‌هایی ضد حکومت پهلوی اقدام کرده است. این کتاب، در راستای ارائه یک داستان عاشقانه، تصویری از استبداد و دیکتاتوری سال های حکومت رضا پهلوی را روایت می‌کند. داستان اصلی این نقاش، داستان زنی است که عاشق و دل باخته ی او خود شده است. این زن، برای بدست آوردن معشوق خود دست به هر کاری می‌زند و خود را نیز فدای استاد می‌کند. با این حال، استاد او هرگز متوجه فداکاری های او نمی‌شود. این زن، در حالی که خانواده ی او، از بزرگان سیاست و افراد دستگاه حکومت پهلوی هستند،  در قبال حمایت و آزادی استاد معترض خود، زندگی اش را فدا می‌کند و با مردی دیگر ازدواج می‌کند. با این حال، استاد نقاشی نیز به زن علاقمند است اما به دلیل موقعیت خود، از زن فاصله می‌گیرد تا به او آسیبی وارد نشود.
راوی داستان، ناظم یک مدرسه و مسئول نمایشگاه آثار استاد ماکان است که دریافته در پشت چشم‌هایی که استاد نقاشی کرده است، رازی نهفته. در نتیجه این شخص، تلاش می‌کند تا زنی را که چشم هایش نقاشی شده پیدا کند و از این راز سر دربیاورد. 
بنظر می‌رسد، داستانی که بزرگ علوی روایت کرده، داستان زنانی است که برای رهایی از استبداد، تلاش کردند و گاها خود را فدای انقلابیون و معترضین کردند. با این حال، هرگز کار آن ها دیده نشد و صدایشان نیز به گوش کسی نرسید.

        

10

Sh M

Sh M

1400/8/25

این یادداشت مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

2