بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

تبصره ی 22

تبصره ی 22

تبصره ی 22

جوزف هلر و 3 نفر دیگر
4.8
4 نفر |
3 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

3

خوانده‌ام

12

خواهم خواند

43

یوساریان با خونسردی گفت:«اونا میخوان منو بکشن.» کلوینگر فریاد زد:«هیشکی نمیخواد تورو بکشه.» یوساریان پرسید:«پس چرا به طرفم تیراندازی میکنن؟» کلوینگر جواب داد:«اونا به همه تیراندازی میکنن اونا میخوان همه رو بکشن.» «خب چه فرقی میکنه؟» میخواست بداند«اونا کی آن؟فکر میکنی مشخصا کی میخواد توروبکشه؟» یوساریان بهش گفت«تک تک شون» «تک تک کی ها؟» «هیچ تصوری ندارم.» «پس از کجا می دونی که نمیخوان منو بکشن؟»

لیست‌های مرتبط به تبصره ی 22

نمایش همه
ربکاگتسبی بزرگبینوایان

معرفی کتاب برای شروع کتابخوانی | رمان‌های کلاسیک

34 کتاب

بچه که بودم دنیایم کتاب‌ها و مجله‌های کودک بود. هر هفته در انتظار مجله‌های جدید بودم و وقتی آن‌ها را می‌خریدم اولین کار این بود که صفحه پایانی آن که معرفی کتاب بود، می‌خواندم. بعد تصمیم می‌گرفتم که بروم کتاب را بخرم یا نه. اما کمی بزرگتر که شدم دنیایم به کلی عوض شد. درگیر درس خواندن برای کنکور شدم و دیگر سال به سال رنگ کتاب را هم نمی‌دیدم. بعد از کنکور هم چند سالی درگیر دانشگاه و کتاب‌های درسی شدم. روزی که دوباره تصمیم گرفتم که کتاب غیردرسی بخوانم را به خوبی خاطرم هست. رفتم به یکی از کتابفروشی‌های بزرگ و بین قفسه‌ها چرخیدم. اصلا نمی‌دانستم از کجا باید کتاب خوانی را شروع کنم. کمی که در فروشگاه چرخ زدم، یکی از کتابفروش‌ها پیشم آمد و گفت که می‌خواهد در انتخاب کتاب کمکم کند. برایش گفتم که خیلی وقت است کتاب نخواندم و شما فرض کنید که اصلا کتابی تا به حال نخوانده‌ام. او هم شروع کرد به سوال پرسیدن از اینکه چه موضوعی دوست دارم، دلم می‌خواهد از ادبیات چه کشوری بخوانم و از این دست سوال‌ها. بعد از پنج یا شش سوال هم کتابی را به من معرفی کرد. من هم به سرعت شروع کردم به خواندن کتاب. با اینکه الان بعد از گذشت سه سال می‌توانم بگویم از بدترین کتاب‌هایی بوده که خواندم، اما آن کتاب مزیت بزرگی برای من داشت. مزیتش این بود که برای شروع کتاب خواندن خوب بود. وقتی این اینفوگرافی را دیدم ناخودآگاه یادم افتاد که سوال‌های کتابفروش چقدر به پیدا شدن کتاب مناسب برای شروع کتاب خوانی من کمک کرد. برای همین دست به کار شدم و بازطراحی اینفوگرافیک را شروع کردم. اینفوگرافیکی که می‌بینید نسبت به حالت اولیه تفاوت‌هایی دارد، اما سعی کردیم به محتوای آن تا جایی که امکان دارد، وفادار باشیم. برای اینکه طول آن بیش از اندازه زیاد نشود، در سه بخش این اینفوگرافی را منتشر می‌کنیم. بخش اول که این پست است، راهنمای پیدا کردن کتابی از میان رمان‌های کلاسیک است.

یادداشت‌های مرتبط به تبصره ی 22

            تبصره‌ی 22 
Catch-22

1)
"تبصره‌ی 22" (Catch-22) نام داستان بلندی است از نویسنده‌ی آمریکایی؛ "جوزف هلر" (Joseph Heller)؛ که در سال 1961 میلادی نگاشته شده است. این کتاب در کنار دو داستان بلند دیگر یعنی "سلاخ‌خانه‌ی شماره‌ی پنج" (Slaughterhouse-Five)  نوشته‌ی "کورت ونه‌گات" (Kurt Vonnegut) و "برهنه‌ها و مرده‌ها" (The Naked and the Dead)  نوشته‌ی "نورمن میلر" (Norman Mailer) از سردمداران ادبیات آمریکایی ضد جنگ به شمار می‌رود. 
در سال 1970 میلادی یک فیلم سینمایی با اقتباس از کتاب "تبصره‌ی 22" و با همین نام توسط کارگردان آمریکایی؛ "مایک نیکولز" (Mike Nichols)؛ ساخته شد. اقتباس دیگری نیز به شکل یک مجموعه‌ی تلویزیونی با همین نام و با کارگردانی و هنرنمایی "جرج کلونی" (George Clooney) ساخته شده است. 

2)
به‌واسطه‌ی تأثیر زیاد این کتاب بر فرهنگ و ادبیات انگلیسی، عبارت  "Catch-22" با الهام از مفهوم آن در داستان، وارد زبان انگلیسی شد و مفهوم آن وضعیتی است که انجام کاری نیازمند انجام کار دیگری باشد که خود نیازمند انجام کار اول است. به عبارت بهتر برای انجام کار A باید اول کار B انجام شود اما برای انجام کار B باید اول کار A را انجام داد. یک مثال ساده‌ی وضعیت "Catch-22" این است که برای استخدام باید سابقه‌ی کاری مرتبط داشت اما برای کسب سابقه‌ی کاری مرتبط باید ابتدا در جایی استخدام شد. 

3)
در میان گفتگوهای بی‌نظیر و هجوآمیز کتاب، شاید گفتگوی "ستوان نیتلی" (Nately) نوزده‌ساله با پیرمرد صدوهفت ساله‌ی ملحد ایتالیایی یک شاهکار تمام‌عیار محسوب شود: 

نیتلی با حس پیروزی و غرور گفت: "چون بهتره آدم ایستاده بمیره تا زانوزده زندگی کنه، حتماً این رو قبلاً هم شنیدی".
پیرمرد خیانت‌پیشه که دوباره لبخند به لبش افتاده بود، کیفور شد: "بله، البته که شنیده‌م. ولی گمونم برعکس گفتیش. آدم بهتره ایستاده زندگی کنه تا زانوزده بمیره. حکمتش این جوریه."

4)
داستان  "تبصره‌ی 22" که یکی از شاهکارهای ادبیات طنز تلخ (Black Comedy) به شمار می‌رود، به توصیف خیالی وقایعی در جنگ جهانی دوم و در کشور ایتالیا می‌پردازد که یک گردان از نیروی هوایی ارتش ایالات‌متحده‌ی آمریکا در حال نبرد با نظامیان آلمان هیتلری است. قهرمان داستان سروان خلبانی است به نام "یوساریان" (Yossarian) که بعد از نزدیک به هفتاد مأموریت پروازی از جنگ به تنگ آمده است و به دنبال راهی برای ترخیص از نبرد می‌گردد. شخصیت "یوساریان" در آن دوران به‌اندازه‌ای موردتوجه قرار گرفت که در تظاهرات ضد جنگ ویتنام در دهه 60 میلادی معترضان شعارنوشته‌هایی حاوی متن "یوساریان زنده است" در دست داشتند. "هلر" سی‌وسه سال پس از نوشتن کتاب "تبصره‌ی 22" و در سال 1994 در داستان بلند "Closing Time" دوباره پای "یوساریان" را به ادبیات باز کرد و درنهایت بااینکه "جوزف هلر" در سال 1999 درگذشت اما ظاهراً قهرمان اثر او یعنی "یوساریان" هیچ‌وقت نخواهد مرد.
کتاب "تبصره‌ی 22" در سال 1394 توسط احسان نوروزی ترجمه شد و در "نشر چشمه" به چاپ رسید. ترجمه‌ی دیگری از این کتاب هم توسط "حسن افشار" صورت گرفته و در "نشر ماهی" در حال انتشار است.